annonse

Blålys-etatene trente samhandling i Lødingen

Øvelse
Øvelse: Personell fra Brann- og redningsvesenet i Lødingen var først ute, og måtte således avvæpne og holde kontroll på en gjerningsperson som hadde angrepet tilfeldige ofre med kniv. (Foto: Svein Rist)
: Politet kom etterhvert frem til skadestedet og fikk tatt hånd om gjerningspersonen. PLIVO øvelsen har blant annet som mål å beskrive handlingsrommet for innsatspersonell fra brann- og helseetaten i de tilfeller de ankommer et skadested før politiet. (Foto: Svein Rist)

LØDINGEN: Personell fra politi, ambulanse og brann gjennomførte torsdag ettermiddag og kveld en storstilt øvelse i sentrum av Lødingen.

Svein Rist

Så mye blålys, som det innbyggerne på tettstedet kunne oppleve i høstmørket torsdag, har aldri vært presentert tidligere.

Biler fra ambulanse, brann og politi dukket jevnlig opp i ”by-bildet”, på vei til, eller fra, én av de fire scenarioene som var satt opp i forbindelse med øvelsen.

Livstruende situasjoner

Pågripelse i forbindelse med væpnet konflikt, person med stikkvåpen, og brannutvikling, var blant episodene deltakerne i torsdagens øvelse fikk trent på.

Da Bladet Vesterålens journalist var innom øvelsesområdet, på den nedlagte barneskolen, var det pågripelse og redning etter knivstikking, som sto på programmet.

I den forstand at det er brannvesenet som gjerne er først på et skadested, var øvelsen meget realistisk.

Personell fra denne nødetaten måtte avvæpne, og holde gjerningsmannen under kontroll, til politiet kom.

Verdifull trening

Torsdagens aksjon inngikk som en del av opplæringen knyttet til ”Den nasjonale prosedyren for pågående livstruende vold (PLIVO)”.

Øvelsen inneholder prosedyrer som beskriver handlingsmønsteret når alle tre nødetatene er til stede, samt handlingsrommet for innsatspersonell fra brann- og helseetaten i tilfeller der disse ankommer før politiet til en aksjon.

Prosedyren skal bidra til at nødetatene har et felles språk, et felles situasjonsbilde, og en felles risikoforståelse, ved pågående situasjoner med livstruende vold.

PLIVO instruktør Torfinn Johnsen er glad for at ”blålys-enhetene” får øvd sammen på denne måten.

– Samtrening er av avgjørende betydning i virkelige situasjoner. Vi får ikke bygd relasjoner mellom nødetatene ofte nok. Øvelsene vi i høst gjennomfører i kommunene i Vesterålen og Lødingen er således av stor viktighet, uttalte Johnsen, før han hastet videre, for å vurdere innsatsen til personellet som var med på torsdagens aksjon i Lødingen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse