annonse

Blir årets påske ei skredpåske?

Høflighetsvisitt
Høflighetsvisitt: Luftambulansen fra Evenes på Snytindhytta. (Illustrasjonsfoto) (Foto: Trond Løkke)
Gode tips

Blir årets påske en skredpåske? Det retoriske spørsmålet kommer fra redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen. Dette er hans råd for å unngå ei ulykkespåske:

Mareno Leonhardsen

Det er et kjent og tragisk faktum at perioden rundt mars og april – og dermed naturligvis påsken – er høysesong for skred i Nord-Norge. Hovedredningssentralen Nord-Norge har logget 27 skredrelaterte hendelser siden 1. mars.

10 av hendelsene fra mars og april var skred, med rundt 40 personer involvert til sammen. Av disse ble tre skadd, og fem omkom.

17 av disse hendelsene hadde utspring i at observatører meldte inn skred som de ikke selv var involvert i, men som måtte undersøkes. I noen tilfeller meldte observatørene at det som så ut som skispor gikk inn i skredet, men ikke ut igjen, og i andre tilfeller var det rett og slett snakk om nye skred i kjente utfartsområder.

Det har også vært tilfeller der personer har meldt om skred de selv har utløst, selv om ingen ble skredtatt. Slike meldinger setter vi pris på, siden vi slipper å sette inn ressurser for å undersøke dem i ettertid.

Andre varianter på slike meldinger er når personer oppdager at de står i skredfarlig terreng og trenger hjelp for å komme sikkert ut. Redningstjenesten tar alltid slike meldinger på alvor og vi assisterer på de måtene vi kan.

Hvordan?

Den eneste sikre metoden for å unngå å bli skredtatt, er å unngå absolutt alle potensielt skredfarlige områder. Det vil i praksis si at man ikke går på ski annet enn på flatmark, godt unna alle potensielle utløpsområder for skred.

Vi vet godt at dette er fullstendig urealistisk og vi har ikke noe ønske om å ta fra noen gleden av å bruke naturen også på vinterstid. Det du absolutt bør lære deg, er å vurdere hvilken risiko du utsetter deg for, og hvordan du kan redusere den til at akseptabelt nivå.

Når risikoen er minimert, hva da…?

Husker du de gamle, gode Fjellvettreglene? Kanskje husker du også Severin Suveren? Røde Kors og Den Norske Turistforening (DNT) har revidert de gamle reglene fra 60-tallet, og de har blitt minst like gode og gyldige for oss nå som de var den gang.

Du finner dem på DNT’s nettsider. Les, lær og ta dem til hjertet!

Værmelding

Vi lytter kanskje ikke så mye på radio som før, men værmeldingen er alltid tilgjengelig på apper for smarttelefonen din. De mest kjente er nok Yr og Storm – last dem ned og bruk dem!

Dra ut på tur, nyt påskefjellet og naturen vår. Vis vett, vær varsom, advarer redningslederen – og kom vel hjem igjen!

God påske!

annonse