annonse

Brexit kan gi Norge en kvote-smell

Fisk og verdiskapning.
Fisk og verdiskapning.: (Foto: Mareno Leonhardsen)

Norge kan komme til å miste deler av kvotene vi har byttet med EU hvis Storbritannia forlater EU uten en avtale.

Tor Johannes Jensen

Det skriver ABC-nyheter. Bakgrunnen er at EU fortsatt kan komme til å gjøre krav på hele kvoten man har byttet til seg i norske farvann, mens britene kan komme til å stenge norske fiskere ute fra sine felt.

Det var Liv Signe Navarsete (Sp) som reiste spørsmålet for fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) i Stortingets spørretime nylig.

Hun påpekte at samarbeidet om fiskekvoter gjennom EØS-avtalen gir EU-fiskere tilgang til betydelige kvoter i norsk fiskerisone, mot at norske fiskere får kvoter i EU-hav. Norge gir EU-landenes fiskeflåter 4,14 prosent av torskekvotene i Barentshavet mot at Norge får reelle fiskemuligheter i EU-sonen.

Dersom Storbritannia tar med sine fiskefelt ut av EU og avtalen med Norge, samtidig som EU krever å beholde kvotene sine i norsk sone, kan Norge ifølge Navarsete bli taperen.

– Vil regjeringen kreve at EU gir tilbake fiskekvotene til Norge når vi etter Brexit må forhandle fram fiskekvoter mellom Storbritannia og Norge? spurte Navarsete.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik svarte at Norges kvoteavtale med EU for 2019 inkluderer Storbritannia, men at man har arbeidet for å redusere risikoen i tilfelle at Storbritannia skulle tre ut av EU uten en avtale.

– Deling av dagens EU-kvoter må være en sak mellom dem, og de kan ikke forvente at vi skal saldere en uenighet dem i mellom, sa Nesvik.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse