annonse

– Burde startet i går

1498828141762.jpg
Frps førstekandidat Kjell–Børge Freiberg mener olje- og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen burde vært i gang allerede. (Foto: )

SORTLAND: Kjell-Børge Freiberg mener oljeutvinninga utenfor Lofoten og Vesterålen allerede burde vært i gang.

Morten Berg-Hansen

– Vi kan ikke ha infrastruktur og basefunksjoner på hvert et nes og i hver eneste kommune. Nå bygges det opp på Helgeland og det bygges opp i Finnmark. Da bør vi komme i gang med olje- og gassutvinning her, og få bygd opp infrastruktur her. Det haster, sier Kjell-Børge Freiberg.

Slukkes ikke ennå

Han er førstekandidat på Frps liste i Nordland foran stortingsvalget 11. september. Og han deltok torsdag på Lofoten og Vesterålen Petros årsmøte i Kulturfabrikken på Sortland. Der trakk han fram betydninga av olje og gass-næringa for landet:

– Olje- og gassindustrien er grunnlaget for den velferden vi har, og den kommer til å være det i mange år framover. Over 50 prosent av ressursene er fortsatt ikke hentet opp, og den som kommer til å slukke lyset på norsk sokkel er ennå ikke født, sier Freiberg til Bladet Vesterålen.

Han er klar på hva som er framtida for oljeressursene som er antatt å ligge i havbunnen utenfor vår region:

– Olja skal opp

– Olja utenfor Lofoten og Vesterålen skal opp. Det er ikke et spørsmål om om, men om når. Likevel er det helt uaktuelt at noe skjer før valget. Etter valget derimot, kan det tenkes en rekke scenarier som gjør det mulig å komme til en enighet om konsekvenstutredning av disse havområdene. Vårt standpunkt er uansett helt klart, sier Freiberg.

Arbeiderpartiet har landet på et kompromiss i spørsmålet om olje- og gass utenfor Lofoten og Vesterålen, og ønsker å åpne de sørligste områdene. Det advarer Freiberg mot:

– Et av argumentene til Ap er at det allerede fins eksisterende infrasturktur som kan benyttes. Det betyr i realiteten at Helgeland skal være base. Det er ikke Vesterålen tjent med, og derfor mener jeg det Ap har landet på er feil.

Kryper nordover

Freiberg mener oljevirksomhet i regionen vil være «utrolig viktig» for Vesterålen.

– Vi ser at næringa kryper nordover, og vet at det er i nordområdene det meste vil skje de kommende 50 årene. Og med det næringslivet vi har i vår region, når det får muligheten, er det ingen som er bedre til å skape arbeidsplasser og lokal verdiskaping ut av dette. Norlense er et godt eksempel på det, der man griper mulighetene i ei næring som ikke akkurat ligger utenfor stuedøra, og skaper et verdensledende miljø på Fiskebøl.

Han peker på at Lofoten og Vesterålen også brukes som argument av motstanderne av hele oljenæringa:

– Det fins de som ønsker å fase ut næringa så fort som mulig. Men med en Paris-avtale og med et togradersmål, vil petroleumsprodukter fortsatt være en del av energimiksen verden har behov for. Og ressursene utenfor vår region er viktige i den sammenheng.

– Trygg teknologi

Han understreker at teknologien som fins i dag vil gjøre utvinninga sikker:

– Forutsetningen for aktivitet i disse havområdene er at man tar hensyn til næringene vi har her fra før, og som vi fortsatt skal ha i framtida. Dette dreier seg både om arealkonflikter og om sikkerheten. Lofoten og Vesterålen har en anen status enn andre havområder. Men med den teknologien og den kunnskapen vi har i dag kan vi sette i gang.

– Hvilken betydning har Lofoten og Vesterålen Petro?

– Jeg vil gi all honnør til organisasjonen og til næringslivet som står bak. Det er et næringsliv som evner å tenke to tanker samtidig. Man jobber for å utvikle bedriften uten olje- og gass, samtidig som man arbeider aktivt for å få konsekvensutredet havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Det har avgjørende betydning i denne saken, og viser at vi har et framoverlent næringsliv.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse