annonse

Dødsalgen: Har funnet ny død fisk hos Ellingsen Seafood

Oppdrett
Oppdrett: Teiner ved oppdrettsanlegg. Illustrasjonsfoto. (Foto: Håvard S. Mækelæ)

Noen tusen fisk funnet døde på lofotbedriftens anlegg. Fiskeridirektoratet er usikker på om det skyldes alger.

Håvard Skogly Mækelæ

Oppdretternes og Fiskeridirektoratets kamp mot algen Chrysochromulina Leadbeateri fortsetter. Fiskeridirektoratet melder at det ikke har blitt funnet nye døde fisk i Troms siden i går – men ett sted i Nordland opplevde nye tap.

Ellingsen Seafood har base i Lofoten, men har anlegg blant annet på Skarvhausen og Stabben i nærheten av Lødingen. Fra før av hadde de mistet mye av fisken på Stabben – men de fikk reddet 260.000 fisk ut fra anlegget på Skarvhausen, ifølge ilaks.

Nå skriver Fiskeridirektoratet at Ellingsen Seafood har meldt om død fisk. Det gjelder nyutsatt smolt på lokaliteten Bjørkvik i Tysfjorden.

– Foreløpig anslag er at vi har mistet omtrent 75 prosent av smolten som ble satt ut torsdag i Tysfjord, forteller daglig leder Line Ellingsen til Bladet Vesterålen.

– Vi har tidligere mistet omtrent 90 prosent av fisken ved Stabben i Ofotfjorden, mens vi berget all fisk ved Skarvhausen, forteller hun videre.

Det var moderat tetthet av Chrysochromulina i området torsdag.

– Vi vet ennå ikke sikkert om dødsfallene skyldes alger. Fisken ble satt ut ved anlegget onsdag. Vi vet heller ikke nøyaktig antall, men det er snakk om noen tusen, skriver direktoratet.

Rolig hos Mortenlaks

Mortenlaks har anlegg ved Rinøya i Lødingen. De ble hardt rammet tidligere – men det ser fremdeles ut som at algene har forlatt deres område.

– Det har vært rolig. Vi har ikke hatt økt dødelighet, og det som død er akkurat nå på grunn av senskader fra algeangrepet, skriver Mortenlaks-sjef Tom Jarle Bjørkly til Bladet Vesterålen torsdag.

– Omtrent 25 prosent av smolten, altså årets fiskeyngel, er avgått. Det samme gjelder omtrent 85-90 prosent av 2018-generasjonen, fortsetter han.

Fiskeridirektoratet meldte torsdag om mye alger i vannet i Øksfjorden og ved Rinøy – men da var det flere kiselalger, og mindre Chrysochromulina.

– Kiselalger er generelt ufarlige. Det finnes et par arter som kan bli skadelige, men de er ikke funnet i prøvene i nord, skriver Fiskeridirektoratet til Bladet Vesterålen.

Direktoratbåt i Tromsø

Fiskeridirektoratets fartøy «Rind» ligger til kai i Tromsø, og fungerer som laboratorium for algeprøver.

5. juni var det meldt om noen hundretalls døde fisk i anlegg på yttersida av Kvaløya i Troms. Lerøy Aurora, med lokalitet Sessøya, Angstauren og Tussøya, hadde da ingen dødelighet og så på muligheten for å oppta normal drift.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse