Nyheter

Espen vant på pessimismen

Espen vant på pessimismen

Årets beste spåmann følger Vesterålen på avstand. Men Espen Simonsen konkurrerer mot hele familien i Krystallkula.

Han gikk av med seieren i Bladet Vesterålens årlige nyttårs-konkurranse Krystallkula 2018 med 23 riktige svar av 30 mulige. Det var et resultat han delte med Jul Are Pettersen fra Øksnes, som var helt i toppen i fjor også, og vant to år på rad før det igjen.

Ligger i blodet

Selv er Espen beskjeden på egne vegne:

– Jeg er vel en spåmann helt på det jevne, mener han.

Men det kan være at han har det i blodet. Faren, Svein-Martin Johnsen, vant i 2010 og har vært jevnt og trutt blant de beste spåmennene siden.

– Det går tydeligvis i arv, medgir Espen.

Familie-konkurranse

Men det er flere som kniver om de riktige svarene:

– Vi har internkonkurranse i familien. Det er muttern som er primus motor og passer på at vi fyller ut Krystallkula, alle sammen. Så det blir en runde med hele familien, forteller vinneren, som ikke bare kan glede seg over et års gratis abonnement på Bladet Vesterålen, men også kan gni det inn når han treffer familien.

Pessimisme-suksess

Suksessen i 2018 forklarer han med et smart grep:

– Jeg la ny strategi i år, var mer pessismistisk og satset på at ting tar lenger tid enn man skulle tru, forklarer han.

Det førte blant annet til fulltreff på antall nyfødte vesterålinger, utvikling i folketall, skepsis til Calanus-fabrikk og manglende snuoperasjon om Andøya flystasjon.

– Hadde det vært bare vært spørsmål om folketallet i Sortland, hadde jeg vært optimist. Det dør nok litt for mange i forhold til de som blir født i nabokommunene, medgir Espen Simonsen.

– Måtte jo håpe på noe

Enda han prøvde å være optimist, svarte han at han trodde Hermetikkens nye fabrikk skulle bli tatt i bruk i 2018, og at arbeidene på vernebygget for gamle «Finnmarken» på Stokmarknes skulle komme i gang.

– Jeg tok meg i det at jeg ikke kunne være helt pessimist. Jeg måtte jo håpe at noe kunne skje.

Sandberg

– Forutså du hva Per Sandberg skulle finne på?

– Den følte jeg var bankers. At han kom til å rote til noe, det lå i kortene. Det var den jeg var sikrest på, ler han.

Frilanser

Sortlendingen er bosatt i Oslo, der han blant annet driver frilansvirksomhet med TV, video og film. Denne uka var han på Leknes og filmet samtidskomponisten Tine Surel Lange fra Bø, på oppdrag for en stiftelse som skal lage et undervisningsopplegg for skolen.

– Men jeg følger jo med på hva som skjer heime, sier Simonsen, som har et langt forhold til nyhetene i Bladet Vesterålen:

– Jeg jobbet for Bladet Vesterålen da jeg gikk på videregående på slutten av 1990-tallet, og dro rundt og dekte fotballkamper og ungdomsarrangement. Det var fint og ga mersmak, tilføyer Krystallkulevinneren, som altså valgte TV-mediet siden.

– Men da satser du kanskje på at vi snakkes om et år igjen?

– Klart det!