annonse

Et ulmende Europa

  • Leder

Innvandring har vært seinhøstens heteste tema her til lands. Bølgen av migranter som kom over Storskog og andre grenseoverganger i oktober og november har ikke bare påvirket politikere og byråkrater i UDI, men også satt sitt preg på de fleste kommuner her til lands.

Det er heller ikke å vente annet enn at et parti med stor troverdighet i innvandringskritiske leirer går fram på meninsmålingene, slik Frp har gjort.

Ser man til Europa, slik Oslo-avisa Aftenposten har gjort, framstår Norge likevel som et annerledesland – en asyl-brann til tross.

En gjennomgang avisen har gjort viser at 14 av 15 innvandringskritiske partier, de fleste langt til høyre for Frp, er gått fram på meningsmålingene de siste seks månedene. Unntaket er å finne i Finland, der partiet er gått tilbake etter at det gikk inn i regjering i april.

I Frankrike er Nasjonal Front på full frammarsj, og kan styrke sin posisjon i flere av Frankrikes regioner under valgene søndag.

Forklaringene til høyresidas framgang peker i retning av at migrasjonsbølgen Europa har opplevd den siste tiden gjør det enklere for velgere med innvandringskritiske holdninger å stemme i tråd med disse. Terroren Frankrike opplevde nylig under massakren i Paris har også bidratt. Det samme krigen mot IS.

Selv om det er store forskjeller mellom de europeiske høyre-partiene, har de også noen fellesnevnere; innvandringskritikk, forakt for elitene i samfunnet og krav om mer sikkerhet og strengere straffer, ifølge Anders R. Jupskås ved Universitetet i Oslo. Det kan legges til at et Europa i økonomisk krise, med stor arbeidsledighet og svak økonomisk vekst, også bidrar i dette bildet.

De ekstreme utslagene av disse holdningene har vi sett få eksempler av her til lands. Et stort Frp ytterst til høyre i det politiske landskapet gjør det vanskelig for mer ytterliggående partier å gjøre seg gjeldende. Og i et samfunn med relativt små forskjeller er det også mindre å hente på kritikk av eliten. I tillegg er ikke den økonomiske krisen i landet blitt så dyp og så langvarig at den har påvirket de politiske oppfatningene til den store velgermassen. Om dette vil vedvare, gjenstår å se.

Men viktigst av alt er den politiske kulturen – der det er rom for å diskutere både innvandring og andre spørsmål, uten å bli uglesett av den politiske eliten. EU-saken er én slik sak, der man finner tilhengere og motstandere i ulik politisk fargedrakt. Over kjølen har det vært lagt lokk på innvandringsdebatten i tiår, med stor avstand mellom etablissementet og folkets meninger som resultat.

Slik sett kan høstens migrasjon og påfølgende avklaring av politiske holdninger både hos politikere og mange innbyggere ha mye positivt med seg, ved at det demmer opp for ekstreme partier og ekstreme holdninger.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse