annonse

Familien Tunset feirer 1000 år

Alle 13 samlet
Alle 13 samlet: Foran sitter Åse Ingjerd (70), Gunn Margrete Rognstad Holmvik (76), Jorunn Ingebjørg Frydenlund (84), Marvin Ronald (86), Aud Margrete (87), Astrid Elise (75). Bak står Torbjørn Jan (83), Terje Birger (68), Kjetil Arnfinn (67), Arnt Johan (81), Nils (79), Edin Tore (72), Fred Jostein (65). (Foto: Innsendt
)
: Låven på gården er festlokale. (Foto: Innsendt)
: 140 tunsetinger er samlet på Åsen i Levanger denne helga. (Foto: Innsendt)
Fred:
Fred: Fred Tunset har drevet heimgården inntil noen få år siden. (Foto: Innsendt)
Laget show:
Laget show: Fred og Terje laget show da NRK var på besøk. – Tenk at jeg skulle få holde i en NRK-mikrofon, sier Fred. (Foto: Innsendt)

LEVANGER/SORTLAND: Familien Tunset fra Holmstaddalen feirer denne helga et ganske spesielt jubileum. I august er nemlig søskenflokken på 13 hele 1000 år sammenlagt.

Sverre Idar Lakså

– Det er helt fantastisk. Vi er her alle 13 søsknene. Vi har ikke vært samlet alle sammen samtidig på mange år, forteller Fred Tunset på telefon fra Åsen i Levanger.

Fred:
Fred:: Fred Tunset har drevet heimgården inntil noen få år siden. Foto: Innsendt

Fred Tunset (65) er en av to søsken som bor i Sortland. Gunn Rognstad Holmvik (76) bor også på Sortland. Fred drev til inntil noen få år siden heimgården i Holmstaddalen, der alle 13 søsknene er oppvokst. Foreldrene Tordis og Birger Tunset startet som bureisere i 1937 da de som mange andre i Holmstaddalen fikk kjøpe et gårdsbruk gjennom Ny Jord-ordninga. Her fostret de opp hele 13 unger, med Aud født i 1931 som den eldste, og Fred født i 1953 som den yngste.

– Vi har undersøkt litt i forkant av feiringa, og der er en søskenflokk på 13 i Storbritannia som har flere år sammenlagt, men der er flere gått bort. Derfor er denne søskenflokken trolig den eldste i verden, forteller Andreas Tunset, et av barnebarna til Bladet Vesterålen.

Laget show:
Laget show:: Fred og Terje laget show da NRK var på besøk. – Tenk at jeg skulle få holde i en NRK-mikrofon, sier Fred. Foto: Innsendt

– Her er stemninga på topp, vi er vel 140 stykker samlet her idag, forteller Arnt Tunset (81).

Han sier at når alle søsknene samler familiene sine er tallet oppe i svimlende 200.

– Det er ikke dårlig, jeg tror vi kan si oss fornøyd med det tallet. Hva som er hemmeligheta bak at vi alle har blitt så gamle er ikke godt å si, men idag har mange teorier blitt presentert, sier Arnt Tunset spøkefullt.

: 140 tunsetinger er samlet på Åsen i Levanger denne helga. Foto: Innsendt

Feiringa foregår i Åsen i Levanger. Der har de rigget seg til på låven på gården som nå drives av sønnen til Terje Tunset, en av de 13 søsknene.

– Vi begynte klokka 10 i formiddag. Det har vært ei eventyrlig feiring så langt, forteller Fred Tunset.

Helstekt gris har stått på menyen, og ellers kan Fred melde om mange historier fra oppveksten i Holmstaddalen.

Familiefeiringa har også blitt omtalt i Dagsrevyen på NRK1, og Fred Tunset fikk prøve seg med mikrofonen.

– Jeg, Aud og Arnt ble intervjuet. Arnt var jo på landslaget i friidrett i si tid, sier Fred.

: Låven på gården er festlokale. Foto: Innsendt

Idrett og friluftsliv har alltid vært viktig for søskenflokken, og flere av dem har hevdet seg i både terrengløp og langrenn.

– Vi konkurrerte jo med hverandre, forteller Fred om de mange konkurransene han hadde med de eldre brødrene i oppveksten.

NRK Dagsrevyen besøkte den tallrike søskenflokken i Åsen lørdag. Følger du denne lenka og spoler til 20.20 finner du innslaget med familien Tunset.

Se også NRKs omtale av bursdagsfeiringa.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse