annonse

Finn Aage laget sin egen Moods-traktor

: Alle traktorene er over 60 år gamle. (Foto: Eiksenteret Sortland)
: – Jeg prøvde å kjøpe Moods of Norway-traktoren da de gikk konkurs, men siden jeg ikke fikk det måtte jeg fikse opp min egen, sier Finn Aage Klo. (Foto: Sverre Idar Lakså)
: Etter mye arbeid har Finn Aage Klo klart å få registreringsnumrene i serie fra W8080 til W8082. (Foto: Sverre Idar Lakså)
Finn Age Klo sammen med barnebarna Iselin og Magnus. Traktorene heter fra venstre
Finn Age Klo sammen med barnebarna Iselin og Magnus. Traktorene heter fra venstre: Gråtass, Dolly og Molly. (Foto: Eiksenteret Sortland)

SORTLAND: 17. mai får folk på Sortland se et trekløver litt utenom det vanlige. Tre traktorer av typen Ferguson TE20 kommer til å delta i festlighetene.

Sverre Idar Lakså

Det er Finn Aage Klo som har restaurert de tre traktorene. Alle tre kjøretøyene er over 60 år gamle, og Klo har brukt mange år på å føre dem til tilstanden de er i idag.

– Den som heter Gråtass har vært i familiens eie siden den var ny. Det var faren min som kjøpte den i sin tid, forteller Klo til Bladet Vesterålen.

De to andre har han kjøpt inn for å pusse dem opp.

– De så ikke bra ut da jeg kjøpte dem, men etter mye arbeid er de for nye å regne, både mekanisk og utseendemessig, sier Klo.

Han vil ikke si hvor lang tid og hvor mye penger han har brukt på prosjektene, annet enn at det er mye.

– Men jeg synes det er så artig å skru på disse traktorene at det bryr jeg meg ikke om, det er en artig hobby, sier Klo.

Laget egen Moods-traktor

I tillegg til to klassiske Gråtass-traktorer med navnene Gråtass og Molly har Klo også restaurert en og lakkert den rosa, og den har fått navnet Dolly.

– Da Moods of Norway gikk konkurs forsøkte jeg å kjøpe traktoren deres, men da det ikke gikk i orden bestemte jeg meg for å lage min egen, forteller Klo.

Den knall rosa traktoren med øyenvipper skal barnebarnet Iselin kjøre på 17. mai.

– Den får ingen andre lov til å røre, det er hennes, sier Klo.

De to andre traktorene skal kjøres av barnebarnet Magnus og Iselins venninne.

Spesielle registreringsnummer

I tillegg til egne navn på alle tre traktorene, har de registreringsnummer i serie, fra W8080 til W8082.

– W8080 var registreringsnummeret til ei drosje som hørte til her ute i Øksnes, og da jeg fikk det nummeret startet jeg arbeidet med å få tak i de to neste, forteller Klo.

Det tok tid å sikre de to andre, men etter mye arbeid og godkjenning av traktorene er nå alt i orden.

– Jeg vil at alt skal være på stell. Derfor er alle traktorene godkjent, registrert og forsikret, og dermed fullt lovlig å kjøre på vei, forteller Klo.

Han har god kjennskap til de spesielle traktorene.

– Jeg har skrudd på dem siden jeg var 13. Derfor kjenner jeg hver eneste skrue, og vet akkurat hvor den hører til, forteller Klo.

Stas å ha dem på Sortland

De tre traktorene brukes nå kun til stas.

– Det er flere som får glede av dem på Sortland, og jeg synes de må få stå litt på Eiksenteret. Det er jo Eiksenteret som har vært importøren av disse traktorene siden oppstarten, sier Klo.

Tirsdag kjørte han dem fra Klo til Sortland, og det var første gangen den rosa Dolly var ute.

– Jeg har gjort mitt beste for å holde den hemmelig, men på tur til Sortland stoppet jeg hos dama jeg kjøpte den av, slik at hun fikk se hvordan den hadde blitt. Den så ikke bra ut da jeg overtok den, så hun satte stor pris på å se den, sier Klo.

Hva som blir det neste traktorprosjektet er han ikke sikker på, men han vet at neste traktor blir med dieselmotor.

– Nå har jeg en diesel og to bensintraktorer, så den neste må bli diesel, sier Klo.

17. mai blir de tre traktorene på Sortland, der de vil delta i festlighetene.

– Vi kommer til å følge på toget, mer har vi ikke planlagt.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.