annonse

Forsvarets fregatt KNM Helge Ingstad involvert i kollisjon

Fregatt
Fregatt: Forsvarets fregatt KNM Helge Ingstad. (Foto: Marius Vågenes Villanger/Forsvaret.)

Forsvarets fregatt KNM Helge Ingstad og en tankbåt, Sola TS har kollidert utenfor Øygården i Hordaland. Fregatten tar inn vann, og ligger med ei enorm slagside, skriver NRK.

Sverre Idar Lakså

Klokken 04.03 fikk Hovedredningssentralen melding om at en fregatt, KNM Helge Ingstad, og en tankbåt, Sola TS, hadde kollidert rett utenfor Stureterminalen i Øygarden i Hordaland, skriver NRK Hordaland.

– Fregatten mistet styring og kontroll og drev på land med 137 personer om bord. 127 personer av disse er nå evakuert, og 10 av mannskapet er igjen, sier vakthavende redningsleder ved HRS, Eirik Valle til NRK.

NRK melder rundt klokka 08.15 at det ikke er fare for at KNM Helge Ingstad skal synke. Den krenger over på siden, og bildene viser en stor flenge på skipets styrbord side, bak på skipet.

Klokka 10.40 viser bilder fra skadestedet at store deler av hekken på skipet er under vann, og at det er lagt ut oljelenser. Det har tidligere blitt meldt at det har lekket ut helikopterdrivstoff.

Forsvaret sier til NRK at de gjør alt de kan for å berge fregatten.

Det var 23 personer om bord på tankbåten og alle som var om bord der er ok, sier Valle.

– Fregatten ligger inne i fjæresteinen med en stor slagside, sier brannvakta i Hordaland, Ole Jakob Hartvigsen til NRK.

Politiet skriver i en pressemelding at det ikke er fare for at tankbåten vil synke eller ta inn vann.

Det er flere fartøyer, slepebåter og redningsskøyter, i tillegg til to redningshelikoptre som har etablert et mottak ved Stureterminalen. Alle om bord i KNM Helge Ingstad vil bli evakuert hit.

Forsvaret og redningsmannskaper i samarbeid med lokale og nasjonale myndigheter jobber på spreng for å holde kontroll på fregatten. Skipet har hele torsdag hatt stor slagside, og ulykka har også ført til at flere oljefelt er stengt for produksjon.

Equinor (tidligere Statoil) opplyser at feltene som leverer olje og gass inn til Stureterminalen måtte stenges ned som følge av ulykka.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse