annonse

Fredag er bare en pause i uværet

: Det ventes storm lørdag, så vær obs! (Arkivbilde) (Foto: )

VESTERÅLEN: Farevarselet er oransje, det nest høyeste nivået, som betyr at det blir storm og svært kraftige vindkast i Nordland lørdag.

Hilde Jørgensen

Med oransje farevarsel blir vinden og været enda verre enn torsdagens uvær.

– Det meldes sterk storm i løpet av lørdag formiddag, med vindkast på 30-40 meter i sekundet og bølgehøyde som kan bli opp mot 14 meter. Først kommer vinden fra sørvest, så dreier det til vest og nordvest. Den sterkeste vinden kommer innover Lofoten og Vestfjorden. I Vesterålen ser det ut til å bli litt mindre vind, men det kan komme opp i liten til full storm på formiddagen, sier meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Magnus Haukeland.

Det blir med andre ord hakket verre vær lørdag formiddag enn det var torsdag. Men så skal det også sies at det ser ut til å gi seg utover lørdag.

– Gradvis blir det minking av vinden til liten kuling på lørdag kveld. Det blir en del regn først på dagen som går over til sludd og snøbyger. Så det blir vanskelige kjøreforhold i tillegg. Snøbygene vil gi seg seint på kvelden, sier Haukeland.

Bedre på søndag

Søndag ser det bedre ut, vinden roer seg og stort sett blir det ikke noe særlig nedbør, annet enn litt på formiddagen. Faktisk er det muligheter for sprekker i skylaget og sol.

Forventer innstilling

På M/F Barøy i fergesambandet Lødingen-Bognes, er de forberedt på innstilling av fergene lørdag.

– Slår været til som meldt blir vi liggende ved kai. Sørvestlig og vestlig vind er ugunstige vindretninger for oss, og det er jo meldt det. Så lørdagen ser ikke lys ut for dem som skal ut å reise, folk bør tenke seg om før de legger ut på veien, sier kaptein Helge Osvoll på M/F Barøy.

Skipper og mannskap har ikke problemer med å få dagen til å gå om de ligger til kai.

– Vi gjør andre ting i båten, som øvelser og vedlikehold, det er full fart fra for vår del, sier han.

Han ber folk følge godt med på Torghatten Nords og Veimeldingssentralen nettsider om fergeruter eller trafikkmeldinger, som alltid er oppdaterte, slik at de kan følge med på om fergene går.

Oransje farevarsel

Oransje farevarsel blir sendt ut når man venter at konsekvensene av været blir omfattende for mange mennesker.

Det vil være en reell fare ved nivå oransje for at liv og verdier kan gå tapt, at veier kan bli stengt og avganger med båt, fly og annen transport bli kansellert.

Man bør vurdere om det er forsvarlig å utføre planlagt aktivitet i områdene som er berørt av oransje farevarsel. Folk oppfordres i alle tilfeller å utføre tiltak som kan begrense skadeomfanget.

Snøskredfaren er også stor, fra betydelig fredag til stor lørdag.

Fredag kan det fremdeles ventes naturlig utløste våte snøskred. Utover dagen og i høyden må man unngå ferske og ustabile fokksnøflak.

– Unngå ferdsel i løsneområder og utløpsområder for skred når snøoverflaten blir våt. Vær bevisst på når på døgnet du beveger deg i bratt terreng, skredfaren kan variere mye gjennom døgnet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger, skriver varsom.no

Vanskelig på veiene

Det er betydelig skredfare, sterk vind og store nedbørsmengder i hele regionen, og det gir utfordrende kjøreforhold også i helga.

– Vi har lagt bak oss et krevende døgn på vegene, og selv om vi har fått et pusterom i dag så ser vi av værmeldingene at det vil bli veldig krevende i de neste dagene også, sier Geir Jørgensen, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, vegavdeling Midtre Hålogaland.

Statens vegvesen har fortsatt fullt trykk på å holde vegene farbare, og er i tett kontakt med entreprenørene for å få til dette.

Begrenset strøeffekt

– Vi har alt tilgjengelig mannskap ute for å sikre at dette går så bra som mulig. Det betyr likevel at det vil være til dels store utfordringer på vegnettet. Når det er slike forhold som dette, så har det bare begrenset effekt å strø vegene. Alle trafikanter må senke farten og hele tiden ta hensyn til de forholdene vi har nå, forklarer Jørgensen.

– Senk farta

På hovedvegene er det nå stort sett bare veger, men med delvis isdekke. På sidevegene er situasjonen en annen, der er det stedvis svært glatt.

– Det betyr at trafikantene må følge veldig godt med, og være forberedt på at det mange steder kan være svært glatt på sidevegene. Senk farten og ta ekstra hensyn til myke trafikanter de neste dagene, sier Jørgensen.

Stor skredfare – veger kan stenges plutselig

NVE melder om stor snøskredfare, faregrad 4, og det betyr at det er stor fare for at det kan gå skred over veg også.

– Trafikantene må fortsatt vurdere situasjonen før de legger ut på tur. Alle må være forberedt på at veger plutselig kan bli stengt på grunn av skred, og at bruer i regionen kan bli stengt på grunn av sterk vind, forklarer Jørgensen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse