annonse

Full sal når Stortinget avgjør abort og pelsdyr

: Stortinget. (Foto: Sverre Idar Lakså)

OSLO: Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet kaller inn alle sine representanter når to av vårens mest omstridte saker skal opp i Stortinget torsdag. Dermed må de andre partiene gjøre det samme, skriver Nationen.

Sverre Idar Lakså

Nationen skriver at det for Arbeiderpartiets del er regjeringas forslag om å stramme inn på abortloven som fører til at de kaller alle kvinner og menn på dekk.

Vanligvis har partiene en avtale seg imellom som gjør at ikke alle 169 representantene er til stede og stemmer over alle saker. Gjennom såkalt «utbytting» sørges det likevel for at styrkeforholdet mellom dem opprettholdes. Men i behandlingen av abortloven vil alle Arbeiderpartiets representanter møte opp for å stemme, og dersom regjeringspartiene vil ha flertall, må de også stille med fullt mannskap, skriver Nationen.

– Dette er en så alvorlig sak for kvinners rettigheter og likestillingen i Norge at vi mener alle stortingsrepresentantene må være med på å ta denne avgjørelsen, sier innpisker for Arbeiderpartiet Kari Henriksen.

Sp kaller inn alle til pels-votering

Senterpartiet har varslet samme prosedyre og stiller med alle sine 19 representanter når Stortinget skal stemme over å legge ned pelsdyrnæringen.

– Det skal ikke være mulig å lure seg unna når det vedtas næringsforbud. Derfor må alle møte opp og stemme, de kan ikke holde seg unna fordi det er bekvemmelig eller av hensyn til egen valgkrets, har Geir Pollestad (Sp), som er leder av næringskomiteen på Stortinget, sagt.

Partiet vil samtidig fremme forslag om «full erstatning» for bønder som nå tvinges til å avvikle pelsdyrfarmene sine. Det skal bare fire stemmer til for å velte regjeringas flertall, og flere av Høyre og Frps representanter har uttalt til Stavanger Aftenblad at de kommer til å stemme for full erstatning. Det var Venstre som kjempet fram nedleggelsen av pelsdyrnæringa, stikk i strid med Høyre, Frps og KrFs politikk.

Partipisk

Hadja Tajik håper at medlemmene i regjeringspartiene som har markert sin motstand mot regjeringas forslag, får anledning til å stemme etter egen overbevisning når det skal stemmes over endringer i abortloven. Representantene fra Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet har fått beskjed fra sine parlamentariske ledere at det forventes at de stemmer i tråd med regjeringas forslag.

– Vi har vedtatt Granavolden-plattformen enstemmig, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til Dagbladet.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse