annonse

Fylkestinget vedtok ferge- og hurtigbåtkutt

: Hurtigbåten Nordic Sea anløper Skjerfjorden. Båten skal fortsette å anløpe her, men Karianne Bråthen sier det vil være viktig å verne om anløpet, som ifølge vedtaket fra fylkestinget skal vurderes. (Foto: Yngve Dyrø)

VÅGAN/ØKSNES/HADSEL/LØDINGEN: Onsdag vedtok fylkestinget fylkesrådets forslag til nytt ferge- og hurtigbåtkart for Nordland fylke. Det innebærer kutt på fergesambandet Melbu-Fiskebøl, hurtigbåtsambandet Myre-Øksnes vestbygd og hurtigbåtsambandet Øksneshamn-Holandshamn -Svolvær.

  • Sverre Idar B. Lakså

Mot stemmene til opposisjonen i fylkestinget ble fylkesrådets forslag med endringene fra fylkesrådets møte mandag, vedtatt onsdag. Det betyr at på fergesambandet Melbu-Fiskebøl blir siste rundtur på dagens rute tatt ut. Lørdag blir nest siste tur også tatt ut, i tillegg til at det blir senere oppstart lørdag og søndag. For hurtigbåtsambandet Myre-Øksnes vestbygd blir Smines kuttet som anløp. Også ruta Øksneshamn-Holandshamn-Svolvær blir nedlagt i fylkestingets vedtak.

Senterpartiets gruppeleder, Kurt Jenssen har tidligere sagt til Bladet Vesterålen at det kan være mulig å kutte på andre anløp for hurtigbåten i Øksnes, og andre avganger på Melbuferga. For Lødingen Vestbygd vil båten bli nedlagt uansett, men Jenssen sier det vil jobbes med å sørge for alternative tilbud.

Jobben er ikke over

Ordfører i Øksnes, Karianne Bråthen, sier jobben med å verne om hurtigbåtruta er langt fra over.

– Dersom vi kan klare å komme opp med alternative måter å spare inn penger slik at vi berger Smines som anløp, så vil vi jo selvfølgelig gjøre det, men det viktigste nå er å ha en god dialog med fylkesråden, sier Bråthen til Bladet Vesterålen.

Hun sier kommunen også må fortsette å verne om Skjerfjorden som anløp.

– Vi må ikke glemme at Skjerfjorden og 14.30-turen fremdeles står i vedtaket som deler av ruta som skal vurderes. Vår jobb nå er å overbevise fylkesråden om hvor viktig disse er for sambandet, sier Bråthen.

Hun sier fylkesråden har gitt utrykk for at han forstår hvor viktig Skjerfjorden som anløp er for hurtigbåtsambandet.

– Uansett må vi jobbe videre med dette, og vi i Øksnes kommune vil legge til rette for videre dialog med fylkesråden, sier Bråthen.

Møte i neste uke

I neste uke kommer fylkesråd for samferdsel, Svein Eggesvik (Sp) på besøk til Øksnes.

– Da skal vi selvfølgelig snakke om hurtigbåten, men bakgrunnen for besøket er at vi ønsker at han skal være kjent med kommunen, og våre behov, sier Bråthen. Hun sier kommunen hadde besøk av daværende fylkesråd for samferdsel, Willfred Nordlund (Sp) i vår.

– Da sørget vi for at han fikk møte flere aktører fra næringslivet, og det var i det hele tatt et flott møte, men bare 14 dager etterpå sluttet han. Derfor må vi kjøre samme møtet på nytt med den nye fylkesråden, men tidspunktet passer jo bra, sier Bråthen.annonse

annonse

annonse