annonse

– God genetikk

Alle 13 samlet
Alle 13 samlet: Foran sitter Åse Ingjerd (70), Gunn Margrete Rognstad Holmvik (76), Jorunn Ingebjørg Frydenlund (84), Marvin Ronald (86), Aud Margrete (87), Astrid Elise (75). Bak står Torbjørn Jan (83), Terje Birger (68), Kjetil Arnfinn (67), Arnt Johan (81), Nils (79), Edin Tore (72), Fred Jostein (65). (Foto: Innsendt
)

Denne helga feiret familien Tunset at søskenflokken på 13 fra Holmstaddalen i løpet av august vil fylle 1000 år sammenlagt. – Det må være en unik genetisk sammensetning, sier professor Dag O. Hessen til Adresseavisen.

Sverre Idar Lakså

I Trøndelag har de fleste lokal- og regionaviser omtalt saka. Adresseavisen har snakket med bioligiprofessor Dag O. Hessen ved Universitetet i Oslo. Han mener at godt kosthold og mye fysisk aktivitet kan være årsaken til at alle fremdeles lever.

– Oddsen for at alle i en søskenflokk lever og blir til sammen 1000 år er mildt sagt liten, sier Hessen til Adresseavisen.
Guinnes rekordbok opererer med en irsk søskenflokk på 13 som den eldste i verden, 1073 år. Men til forskjell fra den norske søskenflokken, har en av søsknene i denne familien dødd.

– Den norske søskenflokken kan fort bli den eldste i verden, ettersom en del av søsknene i den irske familien begynner å bli veldig gamle, sier Hessen.

Han tror det er vanskelig å se for seg, bakover i historien, at en søskenflokk der alle lever opp med samme mor og far, kan ha blitt så gamle at de til sammen fyller 1000 år. Levealderen har økt dramatisk det siste århundret.

– Disse søsknene må ha en genetisk unik sammensetning. Samtidig har de vokst opp i en periode med krigstid, nøysomhet og et kosthold med mye fisk og lite sukker. Trolig har de hatt hardt kroppsarbeid som har gjort kroppen sterk. De har nok hatt en god start i livet ettersom alle 13 lever idag, sier Hessen til Adresseavisen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse