annonse

Halvar Ellingsen ble årets bondelagskokk

Kvitnes:
Kvitnes: Bak den fine muren her har Halvar Ellingsen nå fått i stand et fantastisk selskapslokale. Men det er mye mer han har på gang på Kvitnes. (Foto: Idar Ovesen)
Prisvinner
Prisvinner: Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes og årets bondelagskokk, Halvar Ellingsen. (Foto: Norges Bondelag)
Disse har vært «Bondelagskokk»

Under arrangementet Det Norske Måltid ble sigerfjording Halvar Ellingsen kåret til årets bondelagskokk. Han sier han ser fram til å jobbe tett opp mot Norges Bondelag.

Sverre Idar Lakså

– Gratulerer til Årets Bondelagskokk Halvar Ellingsen. Felles for alle kandidatene er at de brenner for gode råvarer, er opptatt av å fortelle en historie og skape gode opplevelser for gjestene. Årets Bondelagskokk har jobbet på noen av landets beste restauranter, han lever tett på bondeyrket og har nært samarbeide med bønder.

– Han har en ujålete og rustikk kokkestil og et stort engasjement for faget. Han utfordrer og skaper stadig nye kulinariske opplevelser. Årets Bondelagskokk har vært en del av det norske kokkelandslaget og kommer fra Sortland i Nordland, skriver Det Norske Måltid i ei pressemelding.

Årets jury, kokkene Even Ramsvik, Mette Evensen og Jørn Lie i tillegg til Bondelagsleder Lars Petter Bartnes,var enstemmig i sin innstilling av Halvar Ellingsen fra Sigerfjord i Vesterålen, skriver Norges Bondelag i ei pressemelding.

I begrunnelsen vektla de blant annet Ellingsens unike og ekte kokkestil.

«Årets Bondelagskokk har jobbet ved noen av landets beste restauranter, han lever tett på bondeyrket og har et nært samarbeid med bønder. Han har en ujålete og rustikk kokkestil og et stort engasjement for faget. Han utfordrer og skaper stadig nye kulinariske opplevelser.»

– Vi er veldig glade og stolte av å ha Halvar med på laget som Bondelagskokk. Han har en imponerende faglig bakgrunn, blant annet fra kokkelandslaget. Råvarer av høy kvalitet har alltid vært viktig for han enten de kommer fra jord, hav eller fjøs. Han lever på gård og er dermed tett på bondelivet, noe som gir årets Bondelagskokk en ekstra dimensjon, sier Lars Petter Bartnes.

I tillegg til Ellingsen var to andre sterke kandidater nominert: Thomas Valø fra Buøy Gård på Buøya nord på Trøndelagskysten og Fredric Klev, kjøkkensjef og medeier i Sellanraa Bok & Bar i Trondheim.

Ønsker tett samarbeid med bønder

Vesterålingen bestemte seg allerede som 6-åring for å bli kokk. I 2009, 23 år gammel, gikk han helt til topps i Norgesmesterskapet i kokkekunst som en av tidenes yngste vinnere. Samme år, fra 2009 til 2015, var han en del av det norske kokkelandslaget. Halvar flyttet tilbake til Nord-Norge for tre år siden der han driver eget cateringfirma.

De siste årene har Halvar Ellingsen jobbet med å bygge opp restaurant på Kvitnes hovedgård på Hadsel innland. Planen er at restauranten skal åpnes for gjester i løpet av 2019.

– Kjempestas. Det var veldig artig å vinne den prisen, sier Halvar Ellingsen til Bladet Vesterålen. Han var selv tilstede på Det Norske Måltid da prisen ble delt ut.

Han sier at stipendet på 100.000 som vinneren blir tildelt skal han bruke til å utvikle drifta på Kvitnes hovedgård.

– Det blir å gjøre enda mer ut av Kvitnes enn hva jeg hadde tenkt i utgangspunktet. Jeg har også en plan om å samle oppskrifter fra Vesterålen og Lofoten, og håper det kan bli til ei bok etter hvert. Jeg har også lyst til å vise fram de flotte råvarene som småskalaprodusentene i distriktet produserer, sier Ellingsen.

Han har ikke helt oversikt over alle pliktene som følger med tittelen, men sier at han er klar for å gjøre en innsats for Norsk Bondelag.

– Det blir å jobbe tett opp mot bondelaget, og selvfølgelig fronte alle de dyktige bøndene rundt om i landet. Dette går jo over en periode på to år, forteller Ellingsen.

Han sier at på nabobordet sitter leder i Nordland bondelag og Andøy-bonde Ståle Nordmo. 

– Vi har allerede snakket litt sammen, så det blir nok samarbeid med de lokale medlemslagene av Norges Bondelag, sier Ellingsen.

Han legger til at han ser fram til å bidra til å skape blest rundt de norske bøndene.

– De gjør en viktig jobb, og de produserer noe av det beste av råvarer, sier Ellingsen. 

Vinneren får et stipend på 100.000 kroner.

Dette er Bondelagskokken:

Felles for alle Bondelagskokkene siden oppstarten i 2003 har vært å fremme bruken av norske råvarer, -mattradisjoner og -produsenter. Bondelagskokken skal gjennom sitt engasjement og virke som kokk være med å skape entusiasme og interesse for bruk av norske råvarer og mattradisjoner.

– Vi ønsker at stipendet skal bidra til å utvikle og fremme norsk matglede og mathistorie, fra bonden til kokk og forbruker, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse