annonse

Her er The Whale-vinneren

Vant
Vant: Med denne tegningen vant danske Dorte Mandrup arkitektkonkurransen. (Foto: Innsendt)
Andreplass
Andreplass: Snøhetta, med «Sirkelen», ble nummer to i arkitektkonkurransen. (Foto: Innsendt)

ANDØY: Danske Dorte Mandrup vant arkitektkonkurransen, og får tegne The Whale.

Fredrik Sørensen

Det ble klart fredag. Vinneren ble kåret i et arrangement i Hisnakul på Andenes, med mer enn 100 frammøtte.

Danske Dorte Mandrup vant med «Taket» – som av juryen omtales som et lavmælt bygg som er nærmest fullstendig integrert i terrenget. 

– Formen er elegant, abstrakt og flertydig; den kan gi assosiasjoner til en hvalrygg som bryter havflaten, en bølge, en bro eller en del av terrenget som er snittet og løftet opp, står det i juryens rapport. 

Juryen peker på at utkastet er det eneste av de fire der arealene ligger kun på én etasje.

– Dette gir betydelige fordeler, men fører uunngåelig til at fotavtrykket blir stort slik at en betydelig del av tomten beslaglegges. Den glidende overgang mellom terreng og tak gjør likevel at bygningen ikke vil oppleves som spesielt stor, går det fram.

Juryen skriver videre at takkonstruksjonen er i plasstøpt betong, der tomtens topografi er med på å definere struktur og form, ved at takets spenn tar utgangspunkt i tomtens tre høyeste punkter.

– Takets form og profil og slake overgang fra terrenget, gjør at det vil være velegnet som gangareal og utsiktssted. Takets overflate foreslås dekket med grovt bearbeidet naturstein fra lokale steinbrudd, for ytterligere å forsterke følelsen av at taket er en naturlig del av terrenget. Det muliggjør også en interessant tverrforbindelse ut til Ravnholmen, som alternativ til det ellers noe anstrengte stiforløpet som er vist sør for bygget, skriver juryen.

Videre skriver juryen:

«Bygget har en både effektiv og dynamisk planorganisering. En sammenhengende bølgende vegg, adskiller publikums- arealene fra de øvrige arealer, og danner utstillingsrom som større eller mindre, organisk formede lommer. Disse er innbyrdes adskilt, men står i åpen forbindelse med det sentrale, store utstillingsrommet».

«Mot nord ligger et stort kaféareal, utformet som et terrassert landskap, med nærhet til vannet og flott havutsikt og direkte forbindelse til en serveringsterrasse utenfor. Inngangspartiet er velformet og innbydende, med nærkontakt mellom billettsalg, butikk og kafé, hvilket gir mulighet for rasjonell betjening i lavsesonger».

Snøhetta, med «Sirkelen», ble nummer to i arkitektkonkurransen.

Andreplass
Andreplass: Snøhetta, med «Sirkelen», ble nummer to i arkitektkonkurransen. Foto: Innsendt
annonse