annonse

Hyllet besteforeldrene

Levende rytmisk puls
Levende rytmisk puls: Innlevelse, improvisasjon og humør fra musikerne ga publikum stemninga de kom for å oppleve. (Foto: Sunniva Bornøy)

ANDØY: Jazzmusiker Sebastian Haugen-Markussen med band skapte magisk stemning for seksti andværinger som hadde samlet seg for å høre hans jazzperler fra det nye albumet «Skarvesteinen».

Torsdag kveld kom Sortland Jazzfestival til Andøya. For første gang i historien:

– Det er noen konserter som betyr mer enn andre, og dette er en slik konsert. Vi kan gjerne snakke om kommunegrenser, men når det kommer til jazz, er det noe som vi vil at skal nå ut til hele Vesterålen. Derfor er vi veldig glade for å være nettopp her på Skarstein i dag, sa Steinar Kjeldsen i styret til jazzfestivalen.

Alle tittelspor om Andøya

Og: Det var ikke bare Sortland Jazzfestival som hadde sin debut på Skarstein torsdag kveld. Sebastian Haugen-Markussen hadde nemlig debut på å spille låtene fra debutplata si «Skarvesteinen» – som er en hyllest til hjembygda, til hans besteforeldre Kitty og Fritz Haugen som bodde på Fredheim, og til hele Andøya, egentlig.

Med alle tittelsporene knyttet opp mot plasser på øya, har han på vakkert vis klart å tonesette og fange historien og identiteten til det som er kjent og kjært for andværingene. Bandet begynte i det mørke toneleiet med låta Storskaden, «Væreierne visste at stormen kom. Lurte fiskerne utpå. Havet tok dem. Tretti mann». Neste tittelspor handla om fyret på Andenes, som Sebastian kaller «Norges fineste skyline» til vennene sine i Oslo. Og som han beskriver med fire setninger bakpå cd-plata: «Støpejern og murstein. Førti meter høyt. Står og står. For folk på havet».

På låta Skarvesteinen, som også er tittelen på albumet, fanga Sebastian følelsen av den sterke tilhørigheten og tilknytninga til Skarstein – som han har hatt fra barnsben av. Om Skarvesteinen utenfor i fjæra, som han beskriver med disse ordene: «Fiskerne har alltid visst det. Steinen hjelper dem trygt til land».

Kjærlighetsbrev i snøstorm

Låta «Fredheim» forklarer Sebastian slik:

– Ettersom jeg har skjønt at det er en plass rett her borte på Skarstein som heter Fredheim, så var det vel der farmor og farfar bodde. De er vel egentlig eneste grunnen til at jeg er her i dag, sa han til publikum, og det ble stille et øyeblikk, før latteren satt løst.

– Hele prateprosjektet er en hyllest til dem. Farfar var fra Dverberg og farmor var fra Skarstein. Farfar gikk i sin ungdom på ski i snøstorm fra Dverberg til Skarstein for å levere kjærlighetsbrev til farmor, kunne han fortelle.

Gavedryss

Det var god stemning, full begeistring og trampeklapp fra publikum etter konserten. Musikerne i kvartetten er blant landets unge fremste innen jazz og klassisk, og består av, ved siden av Sebastian selv, Anders Lønne Grønseth på saxofon, Kjetil Jerve på piano og Tore Sandbakken på trommer.

Guttene ble hedret med et nydelig fotografi av Skarvesteinen tatt av Asle Baraa. Det var Sissel Baraa som overrakte bandet den flotte gaven-

– Dette var veldig moro. Da jeg hørte at du skulle komme hit med Skarvesteinen-prosjektet ditt, tenkte jeg at du måtte få Skarvesteinen på veggen også, sa ei glad Sissel Baraa. Ikke nok med det, Kurt Nystad ga de kaffekopp med motiv av Skarvesteinen. Plutselig røyste Bjørnar Nicolaisen seg opp og ropte at «det er blodfersk sei til dere fra meg i bagasjerommet!». Og sånt kan vel man trygt bekrefte at bare hender på bygda.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse