annonse

– Juletreet er en julehilsen fra folket på Sortland til Grimsby

Luftig
Luftig: Krana ble heist fra hagen og på bil for transport til kaia.
Fornøyd
Fornøyd: Håkon Jakobsen er glad for at grana er på tur til England, og ikke står i hagen hans lengre. (Foto: Morten Berg-Hansen)
Hurtigvokst
Hurtigvokst: Grana har vokst godt i hagen, konstaterer Jostein Holmeng. – Den sto litt trangt til også, sier han. (Foto: Morten Berg-Hansen)

For fjortende år på rad sender Sortland kommune juletre til Grimsby i England.

Mareno Leonhardsen

Grana kommer fra en privat hage på Sortland og Eimskip Norway AS sørger for frakt av juletreet fra Sortland til Grimsby.

– Det er en glede å bli kvitt grana, sier Håkon Jakobsen i Lykkentreffveien på Sortland.

Med Sortland kommunes Jostein Holmeng som motorsagfører gikk det som en lek å få grana trygt ned.

– Det er ei stor gran, antakelig den største vi har sendt avgårde til Grimsby, sier Holmeng til Bladet Vesterålen.

Med to stropper høyt i treet og kranbil fra Bjørn Ovik as ble krana lagt i bakken og deretter heist over på bil for transport til havna.

Egnet gran

I de siste årene har det vært et problem med å finne ei egnet gran: Den skal være 11-12 meter høy og må ikke være norsk gran, fordi den mister barnålene fort. I de første årene hentet kommunen gran i kommunens granfelt i Holmstadmarka.
I år hentes grana fra en privat hage på Sortland. Grana går med båten Svartfoss fra Sortland onsdag 8. november og er framme i Grimsby 16. november.

Bakgrunn

Fram til og med 2003 fikk Grimsby sitt årlige juletre fra Trondheim. Dette skjedde over en 40-årsperiode. For noen år siden fikk CTG utfordringen med å finne noen i Norge som kunne gi et juletre (10-12m høyt) i gave til Grimsby by, og om CTG kunne sørge for transporten. Sortland tok utfordringen og nå har det blitt en hyggelig tradisjon.
 
Ordfører Tove Mette Bjørkmo sender i dag brev til ordfører Ron Shepherd og bekrefter at det juletre blir sendt 8. november.
Det har vært tradisjon at når båten anløper Grimsby er ordføreren i Borough of North East Lincolnshire på kaia og tar imot juletreet. Avisen Grimsby Telegraph har hatt fine oppslag med bilde og teksten, både ved ankomsten og ved tenninga av grana.

– Med juletreet til Grimsby sender vi en hyggelig julehilsen fra folk i Sortland til innbyggerne i Grimsby, sier ordfører Tove Mette Bjørkmo i ei pressemelding.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse