annonse

Kan ikke bruke tomta på Evenes

Ambulansehelikopter
Ambulansehelikopter: Ambulansehelikopter. (Illustrasjonsfoto) (Foto: Bjørnar Hansen)

Tomta på Evenes der det skulle bli base for ambulansehelikopter, inneholder miljøgifter. Nå sjekker Avinor ei ny tomt på lufthavna.

Tor Johannes Jensen

Det er funnet miljøgifter i grunnen på tomta som først var aktuell for å bygge ny ambulansehelikopterbase inne på Harstad/Narvik lufthavn, Evenes. Det er rester av miljøgiftene PFOS og PFAS, som ble forbudt å bruke i brannskum i 2007.

Nå vurderer Avinor og Luftambulansetjenesten ei alternativ tomt inne på lufthavna og sjekker grunnforholdene på den. Deter ventet svar på prøvene i løpet av noen uker.

Miljøgifter

Luftambulansetjenesten må ut av dagens basebygg på Evenes lufthavn når kontrakten går ut i mai 2019. Forsvaret skal utvide virksomheten og har behov for lokalene selv.

Derfor har Helse Nord gitt Luftambulansetjenesten i oppdrag å bygge ny ambulansehelikopterbase inne på den sivile delen av lufthavna. Men her er det altså miljøgifter, og Miljødirektoratet har pålagt Avinor et langvarig opprydningsarbeid.

Flyplass førstevalg

– Vårt primære ønske er å beholde ambulansebasen innenfor gjerdene på lufthavna. Vi gjør nå de nødvendige avklaringer sammen med Avinor om den alterantive tomta kan benyttes, sier administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF, Øyvind Juell, i ei pressemelding.

Landet på Evenes

Utredningen om behovet for luftambulansebase mellom Bodø og Tromsø i 2012 konkluderte med at Evenes og Stokmarknes langt på vei var to likeverdige alternativer i regionen.

Men til tross for problemene med tomt, vil Helse Nord fortsatt holde fat på Evenes, og viser til infrastruktur som rullebane, innflygingshjelpemidler/prosedyrer, tårntjeneste, brann‐ og redningstjeneste og værtjeneste, som gir best sikkerhet for besetningen. Dessuten peker man på at den vil bli blant få døgnåpne flyplasser i Norge med flyplasstjenester året rundt, når det blir etablert framskutt jagerflybase på Evenes.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse