annonse

KV Svalbard har klargjort Northguider

KVSvalbard.jpg
KV Svalbard. (Foto: Mats Tveraen / Forsvaret)
Utfordrende
Utfordrende: Det er naturkreftene som råder i området. Været skifter fort, polare lavtrykk kommer raskt og kan gjøre en ellers sikker operasjon farlig i løpet av minutter. (Foto: Kystvakta)
Farlig arbeidsplass
Farlig arbeidsplass: Det er naturkreftene som råder i området. Været skifter fort, polare lavtrykk kommer raskt og kan gjøre en ellers sikker operasjon farlig i løpet av minutter. (Foto: Kystvakta)
Hinlopenstredet
Hinlopenstredet: M/Tr Northguider (Foto: Kystvakta)
Endelig arbeidsforhold
Endelig arbeidsforhold: Kystvaktmannskaper ved havaristen i Hinlopen (Foto: Kystvakta)
Rydder
Rydder: Kystverket og Kystvakta rydder bort materialer som har forurensningspotensial. (Foto: Kystvakta)

KV Svalbard kom til Longyearbyen natt til søndag med bergingsmannskapene om bord. Nå skal det videre arbeidet planlegges.

Mareno Leonhardsen

KV Svalbard har nå forlatt Hinlopen og gått til Longyearbyen etter avsluttet oppdrag med å bistå bergingsselskapet Ardent Global, som er engasjert av rederiet som eier den havarerte tråleren Northguider i å kartlegge skadeomfang, samt innhente nødvendige fakta for å kunne planlegge nødlossing og fjerning av havaristen i Hinlopenstradet på Svalbard. Dette melder Kystverket. KV Svalbard anløp Longyearbyen natt til søndag 6. januar.

I Longyearbyen skal bergingsmannskapene planlegge det videre arbeidet, samt skaffe nødvendig utstyr og ressurser. Kystverket og Sysselmannen på Svalbard vil gjennomgå skipseier sine planer for bergingsaksjonen, og blant annet se til at miljøhensyn har høy prioritet.

Mye løst utstyr og gjenstander som kan forurense eller forsøple er fjernet fra fartøyet, blant annet maling, kjemikalier, tauverk, nøter, batterier m.m. Alle skott og ventiler er lukket på best mulig måte. Tilgang til tappepunkter på dieseltankene er ryddet og klargjort. Det er også utplassert en sender som gir posisjon på skipet.

Tråleren Northguider grunnstøtte på Nordaustlandet på Svalbard fredag 28. desember 2018. Mannskapet på 14 ble evakuert med helikopter, og ingen ble skadet. Kystverket fører tilsyn med rederiets tiltak på havaristen, og samarbeider tett med rederiet som eier båten (Opilio AS), innleid bergingsselskap og sysselmannen på Svalbard om bergingsoperasjonen.

Det var fredag meldt fra havaristedet at man ikke uten videre ville forsøke å slepe løs havaristen.

Etter det Bladet Vesterålen erfarer er ikke KV Svalbard rigget for å ta om bord all bunkersen som skal være i tråleren.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse