annonse

Legionella i Hadsel: Undersøker to kommunale omsorgsenheter

170315 tjj1ForsteA - 1.jpg
Marion Celius (Foto: Tor Johannes Jensen)

Hadsel kommune leiter etter legionella i vann-anlegget på to lokasjoner i helse- og omsorgstjenesten. Ingen flere er smittet.

Tor Johannes Jensen

En beboer på en kommunal omsorgsenhet i Hadsel døde denne uka etter å ha blitt smittet av legionella.

Vedkommende hadde vært innom flere lokasjoner, slik at det har vært vanskeligere for kommunen å finne ut hvor smitten kom fra.

– Det er ingen forandring i hverken resultat eller tiltak siden torsdag. Heldigvis er ikke flere av våre brukere identifisert med smitte, noe vi er svært lettet over, opplyser helse- og omsorgssjef Marion Celius i Hadsel kommune til Bladet Vesterålen.

– Vi har iverksatt de tiltak vi har fått råd om fra Folkehelseinstituttet på de aktuelle omsorgslokasjonene. Disse opprettholdes inntil resultatene av prøvene foreligger, forhåpentligvis ut i neste uke, legger hun til.

Det var under et sykehusopphold brukeren fikk påvist legionellabakterien. Og nå undersøker man altså nå to konkrete helse- og omsorgslokasjoner med vannprøver for å identifisere om det kan finnes legionella i vannanlegget til disse byggene.

– I så fall kan legionella smitte ved at luftbobler i dusjvann inhaleres. Derfor får ikke beboerne ved disse lokasjonene dusje før vi har fått situasjonen mer avklart, understreker Celius.

Legionella smitter ikke mellom mennesker og heller ikke ved at vann drikkes.

Omsorgssektoren tar uansett forholdsregler med at svake og sengeliggende pasienter ved de aktuelle lokasjonene får drikke kokt eller flaskekjøpt vann i fall de svelger vrangt og får vann i luftveiene.

Det ikke er farlig å drikke vann fra krana.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse