annonse

Lov å klage på naboens julelys

: Naboens julelys kan være til besvær. (Foto: Shutterstock)

Mange pynter hus og leiligheter med masse lys i jula. Men hvem klager du til hvis naboens julepynting tar helt av?

  • Pressemelding

Julepyntede hus med utelys på tak og vegger er blitt et vanlig syn i desember. Lyspynten setter også sitt preg på balkonger i sameier og borettslag.

Men hva gjør du hvis julestemningen hos naboen tar overhånd? Går det an å klage på overdreven lysbruk?

Tettheten avgjør

Bor du i privat enebolig, er det mye vanskeligere å få medhold i klager på naboens julelys. Nabolovens paragraf 2 slår riktignok fast at ingen må ha noe eller gjøre noe som er urimelig til skade eller ulempe for naboen.

– Men det skal mye til før den paragrafen kan anvendes på julelys. Det er tettheten til naboene som teller. Med god plass mellom husene skal det godt gjøres å få medhold i en klage på at julelysene på naboeiendommen er sjenerende, sier advokat Henning Lauridsen i Norske Boligbyggelags Landsforbund, NBBL.

Borettslag

– Det finnes ingen lover og ordensregler som handler konkret om dette med julelys. Og blinkende lys dag og natt i fem-seks uker kan være urimelig hvis man bor tett på hverandre.

– Snakk med naboen direkte. Da kan du for eksempel få til en ordning der lysene slokkes ved 10-11-tiden om kvelden når folk skal legge seg, sier Lauridsen. (Pressemelding)

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse