annonse

Mange lærere i distriktet må ta videreutdanning

skole
skole: Illustrasjonsfoto

I dag mangler hver tredje mattelærer og annenhver engelsklærer i Nordland tilstrekkelig fordypning for å få fortsette å undervise. I alle vesterålskommunene må mange lærere videreutdanne seg, og i Andøy må over halvparten av norsk- og mattelærerne ta videreutdanning.

  • Sverre Idar B. Lakså

– Lærere med solid faglig kompetanse er avgjørende for å få en skole hvor elevene lærer mer. Vi har mange dyktige lærere, men mange mangler fordypning i faget de underviser i. Nå håper jeg de søker, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

593 mattelærere mangler fordypning

Fra 1. august 2025 må alle lærere som skal undervise i matematikk, engelsk, norsk, norsk tegnspråk og samisk på barneskolen ha minimum 30 studiepoeng i disse fagene. Lærere på ungdomsskolen må ha minimum 60 studiepoeng for å undervise i de samme fagene.

Mange lærere i Nordland trenger videreutdanning innen 2025. I dag mangler 593 mattelærere, 589 engelsklærere og 491 norsklærere i fylket tilstrekkelig fordypning, ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet. En lærer kan undervise i og mangle fordypning i flere fag.

Situasjonen varierer fra kommune til kommune. For eksempel mangler over halvparten av mattelærerne i Fauske og Andøy fordypning, mens det gjelder 29 prosent i Bodø og ingen av mattelærerne i Evenes.

I Vesterålen er det Andøy, Lødingen og Øksnes som har flest lærere i matematikk, norsk og engelsk som mangler videreutdanning, men i samtlige vesterålskommuner er behovet stort for videreutdanning.

Kommunene har ansvaret

Det er skolene og kommunene som har ansvaret for at lærere som underviser i norsk, matematikk og engelsk oppfyller kompetansekravene. I fjor fikk 396 lærere av 623 søkere tilbud om videreutdanning i Nordland.

– Jeg forventer at alle kommuner har kartlagt behovet for videreutdanning i sine skoler, og at de har utarbeidet langsiktige planer for hvordan kompetansekravene skal oppfylles. Lokalpolitikerne må prioritere videreutdanning i 2018 og fremover, sier Sanner.

20 000 videreutdannet siden 2013

Regjeringen har tredoblet antallet lærere som får videreutdanning. Siden satsingen startet i 2013 har rundt 20 000 lærere over hele landet tatt videreutdanning i ulike fag. I fjor søkte nesten 10 000 lærere, og 6000 fikk tilbud. I år utvides tilbudet ytterligere.

– Det viser at mange lærere ønsker påfyll. Vi vet også at lærere som har tatt videreutdanning rapporterer at de har blitt bedre til å undervise og at elevene lærer mer.

Lærere kan ta videreutdanning i alle skolens fag. I år utvides tilbudet til også å inkludere videreutdanning i programmering, profesjonsfaglig digital kompetanse og begynneropplæring. Alle lærere som jobber i grunnskolen og videregående kan søke, også lærere som underviser voksne, og lærere på kulturskoler.

Tabellen under viser antall og andel lærere som ikke oppfyller kompetansekravene i ungdomsskolen i fagene norsk, matematikk og engelsk.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse