annonse

Meldte fra om brenning før helga: – Vi kan ikke la marka gro igjen

Bråtebrann
Bråtebrann: Tre bønder gikk søndag sammen om bråtebrenning fra Ekren og innover mot Melbu. Her i Husby-området. (Foto: Tor Johannes Jensen)
Punktvis bråtebrann
Punktvis bråtebrann: Det var ikke store områder som brant, men punktvis på tre - fire plasser i fjellet fra Ekren og inn mot Husby. (Foto: Tor Johannes Jensen)

Brannvesen og politi rykket ut til bråtebrann fra Ekren mot Husby søndag. – Det er siste båldag i dag, og vi kan ikke la marka gro igjen, sier bonde.

Tor Johannes Jensen

Hadsel brann og redning rykket ut til bråtebrenning i på Ekren søndag ettermiddag. Også politiet rykket ut.

Ifølge brannsjef Øyvind Stensø Skjørholm har bråtebrenningen ikke vært varslet, og han opplyser at man vil opprette sak fordi tidspunktet er innenfor tida for det generelle bålforbudet som trer i kraft over hele landet nettopp fra 15. april.

Men brannvesenet vil la brannen brenne ut av seg selv:

– Det er et stort område, og det vil være tidkrevende å slokke, sier han.

– Brannen utgjør ingen direkte trussel verken for publikum eller infrastruktur, men vi holder den under oppsikt fortløpende, tilføyer brannsjefen.

– Vi varslet og sjekket dato

Tom Lund, som sammen med to andre bønder på Melbu-sida står bak avbrenningen, opplyser derimot til Bladet Vesterålen at bråtebrannen ble varslet for flere dager siden.

Han forteller også at de forsikret seg om at det var lov å brenne søndagen også.

– Jeg varslet 110-sentralen i Bodø før helga, og det er siste båldag i dag. De presiserte at det er lov å brenne til og med den 15. april. Vi ringer alltid brannvakta i Bodø når vi gjør dette. Vi har gjort alt etter boka, sier Tom Lund, som sammen med to andre bønder på Melbu-sida står bak avbrenningen.

Ta vare på beite

– Dette er en årelang tradisjon. Vi kan ikke la utmarka gro igjen. Med såpass store besetninger som vi har er vi nødt til å gjøre noe for å lette opp beitestrukturen. Dette er nødvendig. Med snøen som er kommet, er risikoen mindre. Vi har fått svidd av et bra område i dag, sier han til Bladet Vesterålen.

Brannsjefen poengterer at det er viktig å varsle når det skal brennes av store områder.

– Det er bra for kulturlandskap og utmarksbeite å brenne bråte. Men når det er store områder, er det en viss risiko. Den ønsker vi å minimalisere, understreker Skjørholm.

Aktsomhet

Punktvis bråtebrann
Punktvis bråtebrann: Det var ikke store områder som brant, men punktvis på tre - fire plasser i fjellet fra Ekren og inn mot Husby. Foto: Tor Johannes Jensen

Hadsel kommune har en lokal vedtekt som sier man har lov å brenne bråte, hageavfall og reint trevirke som ikke forurenser.

– Men aktsomhetsprinsippet gjelder, og etter 15. april gjelder det generelle bålforbudet over hele landet, sier han.

annonse