annonse

Møte om utlendingsenheten torsdag: – Spent på svarene fra politiet

: Ordfører Tove Mette Bjørkmo i Sortland (t.v) er fra politimesteren blitt forespeilet forslag til løsninger rundt utfordringene med utlendingsenheten under møtet som holdes på Myre torsdag. Øksnesordfører Karianne Bråthen (t.h.) har tatt initiativ til møtet. (Arkiv (Foto: Mareno Leonhardsen)

SORTLAND/ØKSNES: – Jeg er svært spent på hvilke forslag til løsninger som blir presentert i Øksnes, sier sortlandordfører Tove Mette Bjørkmo. Inger Merete Elven

Inger Merete Elven

Torsdag kommer politioverbetjent og seksjonsleder for utlendingsenheten i Nordland, Harald Jakobsen, til Øksnes, etter initiativ fra ordfører Karianne Bråthen. Der vil han møte representanter fra flere kommuner og lokalt næringsliv som nå har store utfordringer med å få sine arbeidstakere godkjent, etter at politiets utlendingsenhet ble flyttet fra Sortland til Svolvær.

Sortlandordfører Tove Mette Bjørkmo har ikke selv anledning til å stille på torsdagens møte, og har derfor kontaktet politimester Tone Vangen om saken på forhånd. – Jeg har beskrevet utfordringa for fiskerinæringa, Jobzone og Landbrukstjenesten, som alle plages med å få sine arbeidstakere fra EØS-landene godkjent med lovlig arbeidstillatelse. De har utfordringer med å få disse til Svolvær, der kapasiteten også er sprengt, sier Bjørkmo.

Onsdag mottok hun svar fra Vangen, som skriver at hun tar henvendelsen på største alvor, og at det jobbes med å finne løsninger:

– Vi jobber med å finne mer publikumsvennlige løsninger i samarbeid med de aktuelle arbeidsgiverne. Vi har fått det til å fungere brukbart på Helgeland og i Salten, men det er flere EØS-borgere i arbeid i Lofoten og Vesterålen. Vi vil i møtet ha en dialog om hvordan vi kan samarbeide og politiet vil presentere forslag til løsninger. Denne dialogen kan vi ta videre til andre kommuner og andre arbeidsgivergrupper som har utenlandske arbeidstakere, svarer Vangen i brevet til Sortland-ordføreren.

– Dette er en viktig sak som kommer til å følge tett opp. Et annet poeng når arbeiderne må til Svolvær, er at de også må innom skattekontoret, men dette ligger da enten på Sortland eller Leknes. Den ene statlige etaten henger nøye sammen med den andre, og det må man ta hensyn til, sier Bjørkmo.annonse

annonse

annonse