annonse

Navarsete: Dette er ikke rapporten vi har ventet på

Skal investere
Skal investere: Andøya flystasjon skal ikke utrangeres i tråd med stortingsvedtaket. Tvert imot skal det investeres der, ifølge Liv Signe Navarsete (Sp). (Foto: Sunniva Bornøy)

ANDØY: – Vi har fått en rapport om rapporten. Jeg forventer at regjeringa holder løftet og gir Stortinget en rapport om alliert mottak, sier Liv Signe Navarsete. Hun er kjent med at det nå planlegges investeringer ved flystasjonen på Andøya, som er vedtatt nedlagt.

Fredrik Sørensen

Tirsdag la regjeringa fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett. Der framkommer det at Andøya flystasjon likevel ikke skal utrangeres og avhendes, i tråd med stortingsvedtaket fra 2016. Tvert imot opplyser regjeringa at Andøya skal ha en beredskapsrolle i framtida, og at Forsvaret skal beholde «noe» av infrastrukturen ved flyplassen. Den militære verdien av Andøya stemples som «høy».

– Det regjeringa i realiteten kommer med, er en rapport som forteller at det skal komme en rapport. Det er ikke det vi har ventet på så lenge, sier forsvarspolitisk talskvinne i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, til Bladet Vesterålen.

– Vi vil vite hvor stort areale som skal båndlegges på Andøya. Hvilke investeringer som trengs, og hvor store disse er. Vi vil ha svar på omfang hva gjelder alliert trening og øving. Det er mye vi forventer svar på, legger hun til.

Det regjeringa orienterer om i revidert nasjonalbudsjett er rett og slett ikke godt nok, ifølge Navarsete.

– Nå må vi få svar. Det som kom i revidert viser igjen at regjeringa ikke har respekt for Stortingets vedtak. Vi har bedt om en rapport for alliert mottak. Og det vi har fått er som nevnt en rapport om rapporten. Det er vi selvsagt ikke fornøyde med, slår hun fast.

Det regjeringa faktisk orienterer om i revidert, anser Navarsete for å være brudd med vedtaket som ble gjort i langtidsplanen i november 2016.

– Forutsetningene var jo blant annet at man skulle spare penger ved å legge ned basen på Andøya, at det var billigere å drifte én kontra to baser. Og så var det ei forutsetning at flystasjonen skulle utrangeres og avhendes, slik at annet næringsliv kunne etablere seg på området, sier Navarsete.

– Det var i alle tilfeller ikke forutsatt at det skulle gjøres investeringer på Andøya. Men nå vet jeg at det foreligger planer om investeringer i drivstoffanlegget ved Andøya flystasjon, og også andre konkrete investeringer. Det må Stortinget orienteres om. Vi må få vite omfanget her, slår hun fast.

Navarsete varsler at Senterpartiet vil følge saken videre.

– Vi vil stille nye spørsmål, og jeg forventer at regjeringen holder løftet og gir oss en rapport om alliert mottak før sommeren. Det må en kunne forvente, avslutter hun.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse