annonse

Nesten 14.000 kjøretøy kontrollert langs veiene i Nord-Norge hittil

Kontroll
Kontroll: Utekontroll, Statens vegvesen. (Foto: Monica Knoff, Statens vegvesen)
Kontroll
Kontroll: Helle Torill Sandvik, seksjonsleder i Statens vegvesen. (Foto: Irene Skaue, Statens vegvesen)

Det handler ikke bare om dekk og kjettinger når Vegvesenets kontrollører er på vakt langs veiene. Hittil i år har flere tusen kjøretøy vært innom til en kontroll i Region nord. Til sammen har det blitt kontrollert 6.673 tunge kjøretøy og 7.183 lette kjøretøy, skriver Statens vegvesen i ei pressemelding.

Sverre Idar Lakså

Nesten 14.000 kjøretøy har blitt kontrollert langs veiene i Nord-Norge hittil i år. Det har resultert i 4.938 skriftlige mangler, 1.087 gebyrer, 1.587 bruksforbud og 154 anmeldelser, skriver Statens vegvesen i ei pressemelding.

Både sjåfører og kjøretøy kontrolleres

På de tunge kjøretøyene har det ført til 1.957 skriftlige mangler, 581 gebyrer, 1.042 bruksforbud og 58 anmeldelser. På de lette er de tilsvarende tallene 2.981 skriftlige mangler, 506 gebyrer, 545 bruksforbud og 96 anmeldelser.

– Det er krav både til kjøretøyene og sjåførene, litt ulikt for lette og tunge kjøretøy. Vi kontrollerer blant annet kjøre- og hviletid, dokumenter, førerett og teknisk stand på kjøretøyene, samt vekt og dimensjoner, sier seksjonsleder Helle Torill Sandvik.

626 bremsekontroller

Enkelte kjøretøy blir også plukket ut til en grundigere bremsekontroll i kontrollhallen. Til sammen 626 tunge kjøretøy har vært innom bremserullene så langt i år i Nord-Norge.

– Ofte kan kontrollørene våre høre at det er noe som er galt allerede når kjøretøyet kommer inn på kontrollplassen. Av bremsekontroll på tunge kjøretøy har 170 kjøretøy har fått skriftlig mangel og 17 har fått bruksforbud så langt i år. Mens kjøretøyene står på kontrollgrava, tar også kontrollørene en kontroll av bremseskiver, tilhengerfester og annet som det er viktig at for å ivareta trafikksikkerheten, sier Sandvik.

75 anmeldt for brudd på kjøre- og hviletid

I tillegg til bremseprøver har kontrollørene kontrollert 957 sjåfører for å se om de har overholdt kjøre- og hviletidsreglene.

– Til sammen 274 sjåfører har fått skriftlig mangel, 58 bruksforbud, og 75 har hatt så grove overtredelser at de har blitt anmeldt til politiet. I noen tilfeller har vi også avslørt juks med utstyret som måler når bilen kjører og når sjåføren tar sin hvile, sier Sandvik.

Klare for vinteren

Snøen har allerede meldt sin ankomst flere steder, og utekontrollørene er nå klare for en ny vinter med kontroll av dekk og kjetting.

– Så fort føret krever det, vil vi ha ekstra søkelys over hele regionen for å kontrollere at tunge kjøretøy er riktig skodd. Norske veier er, og skal være, de tryggeste i verden, og våre folk jobber dag og natt for å forebygge ulykker og trygge trafikksikkerheten. De som har størst påvirkning for trafikksikkerheten er imidlertid du og jeg som ferdes på veien, så husk å bruke egnede dekk, tilpass farten etter forholdene og ta hensyn til dine medtrafikanter, sier Sandvik.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse