annonse

– Nok jodtabletter i Sortland

: Kommuneoverlege Mette Røkenes i Sortland har oversikt over kommunens jodtablett-lager. (Arkivfoto) (Foto: )

SORTLAND: Sortland kommune har god kontroll på sin beholdning av jodtabletter, forsikrer kommuneoverlege Mette Røkenes. Og det finnes en plan for distribuering dersom uhellet skulle skje.

Inger Merete Elven

Tidligere i uka meldte NRK at myndighetene mener flere atomubåter langs kysten øker faren for ulykker, og at man derfor vil ha jodtabletter ut til alle deler av landet, i tilfelle utslipp av radioaktivitet.

Jodtabletter kan bidra til å forebygge kreft i skjoldbruskkjertelen hos barn og unge.

Torbjørn Dag Johansen har sendt brev til Sortland kommune, der han lurer på om den har skaffet til veie nok jodtabletter til innbyggerne sine.

Barn og gravide

Kommuneoverlege Mette Røkenes opplyser at man har et jodtablett-lager på rådhus II, der tablettene oppbevares tørt og kjølig i kasser.

– Der er det nok til alle?

– Iallfall til barn under 18 år, samt til gravide og ammende kvinner, som da er prioritert. Men det aller viktigste man kan gjøre er å holde seg innendørs.

– Tablettene skal tas umiddelbart etter et radioaktivt utslipp. Dersom noe slikt skulle skje, har kommunen også en plan for distribueringa av tablettene. Vi bruker blant annet oppdaterte skolekretstall, sier Røkenes.

Hun forteller også at hun selv har vært og inspisert lageret så sent som etter jul, og at alt var i skjønneste orden.

Nærhet til Russland

Røkenes kjenner ikke til hvordan det står til med jodbeholdninga i de øvrige kommunene i regionen, men går sterkt ut ifra at situasjonen er som i Sortland.

I følge NRK, har alle kommunene nord for Salten allerede jodtabletter liggende. I tillegg er det jodtabletter i Bergen, der marinebasen Haakonsvern fra tid til annen får reaktordrevne ubåter fra Nato-land på besøk. Skedsmo og Halden kommuner har jodtabletter på grunn av forskningsreaktorene der. Resten av landet er inntil videre avhengig av leveranser fra lageret i Oslo i tilfelle utslipp av radioaktivitet.annonse

annonse

annonse