annonse

Ny bok om sagntradisjon fra Nord-Norge

: Roald Larsen bosatt i Tromsø, har skrevet ny bok i serien Levende sagntradisjon fra Nord-Norge. (Foto: Innsendt)

«Døde piker, vin og sagn» er niende bok i serien Levende sagntradisjon fra Nord-Norge. skrevet av forfatter Roald Larsen.

Bøkene er formet som en mystisk reise fra Øst-Finnmark til Helgelandskysten og inneholder sagn fra Nord-Norge.

Sagnene i denne boka kretser rundt de uforklarlige og usynlige elementer som omgir oss. Vi får ikke alltid noen gode forklaringer på de ukjente fenomener som dukker opp i de mange historiene, men vi får presentert gode fortellinger om disse ofte usynlige fenomenene. Mange av fortellingene er selvopplevde med handlinger tett opp til nåtiden, mens noen av dem er av mer sagnaktig natur med ei handling som ligger litt tilbake i tid.

I boka finnes sagn om småfolk og spøkelser, i betydning ånder og gjengangere, men her er også blant annet beretninger om hjelpere, forvarsler og sanndrømte. Sagn gjør krav på å bli trodd, det forteller noe som angivelig har hendt, og er knyttet til bestemte steder, personer eller hendelser, men sagn er også diktning fordi det i overleveringen har vært utsatt for kunstnerisk bearbeidelse.

– Denne boka inneholder fortellinger med ulike temaer der vi får innblikk i det uforklarlige Nord-Norge, i gjengangernes verden og i lokale mysterier, sier forfatter Roald Larsen i en pressemelding.

Historier fra Vesterålen

Historien som heter det samme som boka, er hentet fra Bodø; mens hele Nord-Norges Bodø-Glimt i 1979 tar fatt på en ny sesong i eliteserien begynner noen merkelige jenter å vise seg i Bodø. Hvem er de og hva vil de?

Møt gjengangere på museumet i Tromsø, på hotell og i butikk i Havøysund. Den mystiske joggeren på Prærien i Hammerfest er det også en historie om.

Fra vesterålsregionen har forfatteren funnet sagnet «Trollhullene», som tar utgangspunkt i en selvopplevd hendelse på Bleik på slutten av 1950-tallet. Noen unge gutter ser en mystisk eldre dame som de ikke drar kjensel på. Flere ti år senere blir samme dama observert, og det rare er at hun ikke har blitt eldre på alle disse årene. Området rundt der blir kalt for Trollhullene, og det spekuleres i sagnet hvorfor landskapet fikk dette navnet langt tilbake i tid.

Et annen hsitoie fra regionen er «Den gang strømmen kom til Bleik», en informativ og humoristisk beretning om hvordan det gikk til da Bleik i 1904, som et av de aller første steder i Norge, fikk sitt eget lysverk.

«Ole Bab som kunne fjerne vorter» er et sagn fra Sortland. Mange hevdet at Ole Bab, som ble født i 1916, både kunne stoppe blod og tyver, At han kunne fjerne vorter, vedkjente han seg åpent om, noe som også blir dokumentert i dette sagnet.

I sagnet «Mirakelet på Hølla» berettes det om lokalruteskipet D/S Mosken, som havnet i et forrykende uvær på storhavet utenfor Bø i Vesterålen, men berget seg på mirakelløst vis. I ettertid diskuteres det om det var desperate bønner til høyere makter som ble bønnhørt.

Forfatteren Roald Larsen har et stykke på vei ivaretatt både innholdsside og språklige nyanser fra den muntlige tradisjonen. Det er Håvar Spitzburger som har illustrert forsiden til boka. Boka gis ut på Arktisk Forlag.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse