annonse

Oppfordrer til å øke ambulansedekningen i Vesterålen

: Nordland Fylkesting oppfordrer Nordlandssykehuset til å øke ambulansedekningen i Vesterålen. (Arkivfoto) (Foto: )

Nordland Fylkesting vedtok onsdag en uttalelse der Nordlandssykehuset oppfordres til å øke ambulansedekningen i Vesterålen.

Uttalelsen ble fremmet av SV, og leder i Nordland SV, Christian Torset er fornøyd.

– Sortland var eneste kommune i Nordlandssykehusets dekningsområde som faktisk oppfylte de nasjonale kravene til ambulansedekning, og her ble altså dekningen kuttet. De mange samtidighetskonfliktene som har oppstått i etterkant av kuttet beviser at det var feil, sier han i en pressemelding.

Torset mener Nordlandssykehuset må prioritere pasienter foran penger.

– Det er åpenbart at foretaksmodellen styrer alt fokus fra behandling til budsjett, og i tilfeller som dette blir resultatet av prioriteringen dårligere helsesikkerhet. Det er klart det er en trussel mot liv og helse når alvorlig skadde mennesker må vente lenger enn nødvendig.

Uttalelsen fra SV er som følger:

«I fjor besluttet Nordlandssykehuset å redusere ambulansetilbudet i Vesterålen. Sortland var eneste kommune i Nordlandssykehusets dekningsområde som faktisk oppfylte de nasjonale kravene til ambulansedekning, og her ble dekningen kuttet fra to til én ambulanse.

Etter kuttet har det oppstått en lang rekke samtidighetskonflikter. I flere tilfeller har det dreid seg om situasjoner som kunne gitt alvorlige utfall. Da en person ble skadet i en høyspentulykke i Lamarka i desember i fjor, måtte ambulansen rykke ut fra Stokmarknes og var fremme omtrent samtidig som ambulansehelikopteret. Også i flere andre saker har risikoen for alvorlige utfall økt betydelig.

Kuttet har gitt ekstra belastning på ambulanspersonellet, og økt utrygghet for befolkningen. Lederen i Vesterålen Regionråd har på vegne av alle Vesterålskommunene uttrykt stor bekymring for situasjonen.

Nordland Fylkesting mener situasjonen er uholdbar, og ber Nordlandssykehuset løfte ambulanseberedskapen i Vesterålen slik at det oppfyller nasjonale krav».

annonse