annonse

Opplev Vesterålen med Lars Monsen

Gleder seg:
Gleder seg: Lars Monsen gleder seg til å ta det norske folk ut i marka. (Foto: Håvard Jenssen/NRK)
Gleder seg:
Gleder seg: Lars Monsen gleder seg til å ta det norske folk ut i marka. (Foto: Håvard Jenssen/NRK)
guvaag
guvaag: Fra Langkjosen like før en kommer til Guvåghytta. Vi ser også Fleinesskaga, Ytre del av Eidsfjorden/Vesterålsfjorden og med Hadseløya helt i bakgrunnen (Foto: Øystein Rysst)
vestbygda
vestbygda: Fra Reinstikollan, like ved Kvantotinden i Bø. Utsikt mot Øksnes Vestbygd og Skogsøya. (Foto: Willy Vestå)
sau
sau: Sau med lam på Lynghaugtinden i Bø. (Foto: Jan-Helge Andersen)

I tv-programmet Norge Nå kunne Lars Monsen og Rune Nilsson meddele det norske folk at i anledning Den Norske Turistforenings 150-årsjubileum skal NRK lage minutt for minutt-sendinger fra norsk natur, og Vesterålen er utpekt til ett av områdene som skal vises på tv-skjermen.

  • Sverre Idar B. Lakså

Monsen sparte ikke på konfekten da han roste DNTs innsats for å få det norske folk ut i naturen gjennom 150 år. Kveldens sending var fra Vaksdal like ved Bergen, og der fikk tv-seerne treffe Turboklubben, barnegruppa til Vaksdal turlag. Her ble det lekt med snø, men i  juli blir det sommeraktiviteter når folk blir invitert til å gå sammen med Lars Monsen i fire uker i norsk natur.

– Vi skal ha fire herlige uker til fjells,fortalte Monsen, og i uke 30, altså fra 23. juli kommer han til Vesterålen for å gå i marka. Hvor det blir er ikke kjent.

– Nå får vi se hvor lang tid det faktisk tar å lage bål, fortalte Monsen.

Han fortalte at han ble fascinert av å se Reinflytting minutt for minutt, fordi han fikk mer innblikk i hvor lang tid de enkelte operasjonene faktisk tar.

– Vi kommer til å glemme kamera, vi får masse masse tid, sa Monsen.

Rune Nilsson lurte på hvordan Monsen så på å ha kanskje så mange som 3000 personer hengende etter seg i marka.

– Alle som vil kan være med, og det kan faktisk bli så mange, men det er vi forberedt på. Vi jobber med logistikken, og det skal være blåst når vi forlater, det er det aller viktigste, selv tannpirkerne og fyrstikkene skal plukkes opp, forsikret Monsen.

Han sa også at det blir ikke megaturer, og noe mer enn 15 kilometer lange turer per dag blir det neppe.

Direktesendt fem dager i uka

Gjennom fire uker skal det gås med TV-følge både på Hardangervidda, i Jotunheimen, Vesterålen og Indre Troms. 

Fem dager i uken blir det direktesendt tur-TV. På samme måte som tidligere år er det sakte-TV på dagtid, og show med gjester, artister og publikum i Sommeråpent, sendt fra nye steder hver kveld.

NRK jobber sammen med Den Norske Turistforening (DNT) om prosjektet.
- DNT og tur-Norge fyller 150 år i 2018. En bedre markering enn å invitere hele Norge til å oppleve noe av det fantastiske som ligger i vår natur, sammen med NRK, kan vi ikke få. Vi håper alle som er glade i friluftsliv vil invitere med seg venner og kjente, naboer og kolleger og å gå en etappe eller flere, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

Minutt for minutt

– Jeg gleder meg! Naturopplevelser handler om god tid. Å sende fjellturer minutt for minutt er rett og slett genialt, sier Lars Monsen.

NRKs prosjektleder er igjen Thomas Hellum. Han har vært sentral for sakte-TV både fra tog og båt. Direktesendt tur-TV fra fjellheimen blir det ikke enklere å få til.

– Vi er glad for å ha med oss blant annet Den Norske Turistforening på gjennomføringen. De kan fjellet, sier Hellum.

Eksakt hvor det skal gås, vil først bli bestemt etter at NRK har "prøvegått", og sett hvor de har dekning, og hvor det kan direktesendes TV fra.

– Å skulle sende direkte, minutt for minutt, fra fjellområder hvor det knapt er mobildekning, er mildt sagt utfordrende, påpeker Hellum.

– Gøy med mange turkamerater

Lars Monsen er innstilt på at veldig mange kan ha lyst til å gå tur sammen med ham og NRK.

– Det blir gøy med mange turkamerater! sier Monsen til det.

Underveis tar han sikte på å lære bort gode turvaner. Og ettersom dette vil være direkte-TV kan ting ta sin tid.

– I et vanlig TV-program viser vi kanskje bare fem sekunder når jeg tenner opp et bål. Her kan vi jo risikere at det tar en time. Kanskje det regner og alt er søkkvått, eller jeg må lete lenge etter nok ved. Folk kommer til å forstå mer, sier Monsen.

Alt må bæres

Mens de tidligere sakte-TV-sendingene har betydd lange reiser og store avstander, blir alt annerledes når man skal bevege seg til fots og utstyret må bæres.

– På kartet blir våre reiser denne sommeren kun noen små streker. Likevel skal vi få vist fram unike fjell- og turområder. Vi nordmenn elsker jo gå-kulturen i fjellet, og vi gleder oss til å få vist fram den norske fjellheimen som direktesendt sakte-TV, sier NRKs prosjektleder Thomas Hellum.

Alle ut

DNT skal bidra som turledere og aktivitetsskapere underveis for de som vil følge i NRK og Monsen sine fotspor.

- Vi håper at mange som ser på også blir inspirert til å gå. For de som ikke kan delta på etappene, skal vi komme med forslag til aktiviteter som alle kan være med på, selv om de er langt borte fra de fire rutene. Dette blir et ”Hele Norge går”, sier DNTs generalsekretær.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse