annonse

Oppretter ei linje og tar ei bort

Ordfører
Ordfører: Ordfører Karianne Bråthen synes det er trasig at matfag foreslås nedlagt på Myre, samtidig som hun er glad for at kommunen får fiskeri og fangts vg2.

ØKSNES: Fylkesrådet foreslår at Øksnes skal få vg2 fiske og fangst i Øksnes, samtidig som de foreslår å legge ned vg2 matfag. – Disse linjene bør ses i sammenheng med hverandre, mener ordfører Karianne Bråthen, som vil jobbe for å beholde linja.

  • Sverre-Idar Lakså

– Det er med blandete følelser at jeg feirer forslaget fra fylkesrådet, sier ordfører i Øksnes, Karianne Bråthen til Bladet Vesterålen.

I helga ble det kjent at fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen foreslår at det opprettes ei vg2-linje for fiske og fangst på Myre. Samtidig foreslås det å legge ned vg2 matfag ved skolen.

– Jeg er veldig glad for at vi nå kan være i gang med vg2 fiske og fangt på Myre fra høsten 2018, det er ei sak som det har blitt jobbet lenge for her i kommunen.

Bråthen sier det har vært jobbet med å få linja til Øksnes lenge før hun ble ordfører, og han hun fortsatte jobben da hun ble valgt inn.

– Jeg har hele tiden jobbet opp mot fylkestinget, og vi fikk dem til å snu på desembermøtet i fjor, da de ville legge idéen død, sier hun.

Langt til Gravdal

Bråthen sier et av argumentene for å ikke legge linja til Myre har vært at søkertallene har vært lave.

– Det vi fra Øksnes har argumentert med er at avstanden fra Øksnes til Gravdal er ganske stor for en ungdom som må pendle med buss. Ungdommene har lyst, og når tilbudet blir nærmere kommer søkertallene til å gå opp.

Fylkesrådet svarte med å be om en utredning, og de ba samtidig om at det måtte være læreplasser klar for elevene.

– Da vi hadde møte med fiskerne i mai var responsen veldig god, og vi hadde 10-12 læreplasser klare samme kveld, siden har det kommet til flere, så grunnlaget er godt her i kommunen, sier Bråthen.

Hun sier det er viktig at linja kommer til Myre for å sikre rekrutteringa.

– Ungdommene kan ikke gå rett i båten slik de gjorde før, det er blitt så teknologisk ombord i båtene at det kreves en god del teori for å få være på havet. Ungdommene var jo lærlinger da de var sammen med fedrene før i tida, men nå kreves det så mye teoretisk kompetanse at det er ikke godt nok lenger, sier Bråthen.

– Må ha matfag også

Søndag reiser Bråthen til Bodø, der hun skal holde innlegg på gruppemøtene i forkant av fylkestinget.

– Jeg håper at jeg får dem med på at vi har behov for begge linjene i Øksnes. Elevene kan gå førsteåret på restaurant og matfag, og gå videre til matfag. Matfagslinja retter seg mot landindustrien, og bedrifter som BioMar og Vesterålen Marine Olje kan hente kompetente lærlinger derfra, sier Bråthen.

Hun håper hun får politikerne i fylkestinget til å se verdien av å ha begge linjene på samme sted.

– Fiske og fangst og matfag er to linjer som etter min mening går sammen. Det er bruk for kompetansen til elevene fra begge linjer i Øksnes. Vi trenger ungdom med den kompetansen både på land og i båtene.

Bråthen tar imot innspill og sier hun vil bruke dagene fram mot søndag til å hente inn argumenter for å beholde vg2 matfag på Myre.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse