annonse

På sporet i Gullesfjord

På sporet
På sporet: Trude Hansen (f.v.), Gro Mora Sørensen og Trond Løkås skulle alle i ilden med sine hunder under NNM i blodspor. (Foto: Inger Merete Elven)

KVÆFJORD: 28 deltakere er i helga samlet ved Gullesfjord camping for å konkurrere i NNM i blodspor, som Sortland hundeklubb for første gang står som arrangør av.

Inger Merete Elven

– Jeg er veldig fornøyd med sporet. Terrenget var variert og spennende, sier Per Harald Simonsen fra Skånland. 

Han var førstemann som kom i mål etter å ha gått sporprøven sammen med tolleren Sara. 

– Hun er to og et halvt år gammel og norsk og svensk viltspor-champion, sier den stolte eieren. 

De to koste seg ute i marka i Gullesfjord, selv om lørdagens konkurranse bød på både sterk vind og stritt regn. 

Nattgammelt

Konkurransen dreier seg om et fiktivt ettersøk av hjortevilt, der det på forhånd er lagt ut et 600 meter langt spor med i alt fire vinkler. Sporet skal etter regelboka vare nattgammelt. 

– Vi drypper blod fra ei flaske, og på to plasser legger vi inn et opphold på ti meter. Det er for å framprovosere tap av spor – for at dommeren skal vurdere hundens evne til å finne tilbake til sporet. I enden skal det ligge en del av viltet, som en belønning til hunden, forklarer Trond Løkås fra Mo i Rana. Han er utdannet dommer og har dømt i mange blodspor-konkurranser, men lørdag var han med som deltaker sammen med sin dachs.

– Jeg har dømt hunder som har brukt bare 16-17 minutter på et spor, men det vanlige er nok rundt 30 minutter, sier han.

De 28 deltakerne var delt inn i seks grupper, med én dommer på hver gruppe. 

– Sporene ble lagt i går kveld, og nå går det fortløpende utover dagen. Vi har veldig vanskelige forhold i dag på grunn av regnet og vinden, men vi håper det skal være likt for alle, sier Finn Pedersen i Sortland hundeklubb. 

– Artig å bruke hunden

Trude Hansen fra Sortland deltar med sin wheaten terrier, med moderate forventninger til konkurransen:

– Vi har ikke øvd så mye. Han har kanskje gått ti blodspor oppgjennom. Men vi er med fordi det er artig å bruke hunden, samt at vi jobber med å få han godkjent som ettersøkshund på vilt, forteller hun.

Gro Mora Sørensen fra Evenskjær har med sine to allerede godkjente ettersøkshunder, to labradorer. Begge skal få prøve seg i NNM.

– Det er mye som spiller inn i en slik konkurranse. Været, og hundens og førerens dagsform. Hovedsaklig er vi med her for å holde egenskapene ved like og treffe folk, forteller Sørensen.

NNM-debut

Dette er Sortland hundeklubbs debut som NNM-arrangør – som er et arrangement under Norges Kennelklubb, og første gang man bruker Gullesfjord camping som base i en blodsporprøve. 

– Klubben har arrangert konkurranser i blodspor i 15-20 år. Forskjellen på dette og de årlige konkurransene, er at det nå i helga kommer deltakere fra store deler av Nord-Norge, fra Mo til Kirkenes, mens noen av de lokale kanskje synes NNM blir litt skummelt, sier Finn Pedersen.

Lørdag er det ordinære sporprøver. Inntil fem av de beste deltakerne blir deretter plukket ut til å gå finalespor søndag, da en nordnorsk mester til slutt skal kåres. 

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse