annonse

Personlig på 8. mars

Markerte
Markerte: Werna Steffensen, Siri Moe, Christian Torset og Kersti Mathiassen var med på markeringen av 8. mars på Sortland. (Foto: Hilde Jørgensen)
: Well done! Dirigent Hege Monica Eskedal takker koret. (Foto: )
Flinke musikkskoleelever
Flinke musikkskoleelever: Hedda Dyrnes, Thea Enebakk Hagen, Oddbjørg Høve og Regine Vetlesæter Strangstad. (Foto: )
Din Freundin spilte og sang. (F.v)
Din Freundin spilte og sang. (F.v): Øystein Bjørstad Lindbeck, Kristina R. Johnsen, Marianne M. Hansen og Wanja Pettersen. (Foto: )
: Kammerpikene holdt en vakker konsert. (Foto: )

SORTLAND: Kvinnedagen ble hyllet med mye vakker sang og en litt personlig appell.

Hilde Jørgensen

I Kammerpikenes regi stod aulaen i Sortland vgs åpen for markering av 8. mars på Sortland. Koret åpnet med vakker, ja nydelig sang så klar som stjernenes kraft. Musikkskolelever fulgte på, før Christian Torseth, med røde sokker for anledningen, kom fram med appell for dagen.

En personlig gnist fra begynnelsen, da han dro den historiske linjen fra sin egen tippoldemor fram til søsterens liv i dag. Mens tippoldemor og oldemor levde samme tradisjonelle liv, til dels hardt og arbeidsomt, ifølge Torseth, lysnet det noe da bestemor Eldbjørg ble sykepleier. Andre verdenskrig kom likevel i veien for at det ble et arbeidsliv som det.

– Min mor ble den første som tok utdanning i vår familie, og var første i slekta som kunne forsørge seg selv. Og denne historien kommer jeg fra, fordi jeg er formet av alle disse damene, sa han.

La vekt på metoo

Torseth pekte også framover og tok som eksempel sitt unge onkelbarn.

– Jeg er redd for at hun og den generasjonen skal oppleve diskriminering. Verden går framover, men det er så sakte, la han til.

– Tregheten gir meg likevel stunder av lykke når jeg ser kampanjer som metoo. Den betyr ikke trussel, ikke undertrykking av menn. Det er en uvanlig stor porsjon samfunnsutvikling på én gang, sa han.

– For menneskelighet er noe man må lære, det er ikke noe man er født med. Metoo er den praktiske retten til å bli hørt, og verden er blitt annerledes etter den. Vi trenger 8. mars , og vi skal komme fram til slutt, sa han og avsluttet med et dikt.

En sterk appell som ble verdsatt av de i salen.

Likte seg

– Det var veldig interessant hvordan han dro historien framover med et personlig preg. Det var fine perspektiver på kvinnekamp som har vært og hvor vi står i dag, sa Siri Moe, som ikke syntes det var så gærnt at det var en mann som holdt appellen.

– Det er det samme om det er en mann eller kvinne bare han snakker om kvinner og temaet i dag, sa hun.

– Det handler om å balansere, ikke dominere, la Kersti Mathiassen til og var enig med Moe.

Så var bandet Din Frundin framme og spilte og sang fint, før Kammerpikene avsluttet med to rocka korversjoner.

– Det er første gang jeg feirer 8. mars, og dette var veldig positivt, så det blir ikke siste gangen, sa Marie Bratland.

– Alt var bra, og det ble en fin kveld, mente Laila Lundli.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse