annonse

Prima korallsand fra Risøysundet til Frankrike

Rent produkt:
Rent produkt: Brorparten av denne fine korallsanden på land i Risøyhamn skipes over helga til Frankrike. (Foto: Idar Ovesen)
Edle varer:
Edle varer: – I fjor sendte vi 12.000 tonn korallsand til Frankrike, sier Asgeir Stensen i Leknes-firmaet Gerd Stensen AS. (Foto: Idar Ovesen)

ANDØY: Rett over helga skipes tre og et halvt tusen tonn korallsand fra Risøyhamn til Frankrike.

Idar Ovesen

– Det er blitt en del laster etter hvert, sier Asgeir Stensen i Leknes-firmaet Gerd Stensen AS til Bladet Vesterålen. Selskapet driver i hovedsak med sjøtransport av sand og stein samt mudring og oppfyllingsarbeid.

I fem år har selskapet også tatt opp korallsand fra Risøysundet (der en harr tre konsesjoner), og skipet den til Bretagne i Frankrike. Der har en leveringskontrakt med selskapet Isaris.

I Frankrike brukes korallsanden til vannrensing. Produktet er etterspurt, ettersom forekomstene i Bretagne er i ferd med å tømmes, og at det for øvrig er lagt begrensninger på utnyttelse av ressurser i Frankrike.

En del renseanlegg er også brukt for å benytte korallsand. Vannrensing er en stor industri på kontinentet, både i forhold til å høyne PH-verdien i drikkevann, og holde tilbake jern og organisk materiale i filtermassen (korallsanden).

– Svært gunstig

– Da slipper en å bruke så mye karbondioksid, og vannet får et passe alkalisk innhold. Korallsand har også den fordel at det inneholder en del magnesium – fra to til fire prosent. Det er svært gunstig for folk, har Karl-Jan Erstad ved Rådgivande Agronomar AS i Korssund i Sogn og Fjordane tidligere uttalt til Bladet Vesterålen. Han viser til at skjellsand har et innhold på bare rundt én prosent.

Erstad samarbeider med Gerd Stensen AS, og har vært behjelpelig med å knytte kontakt i Frankrike.

Ja, over helga skipes nok ei last korallsand fra Andøy til Frankrike. Denne gangen er det snakk om 3.500 tonn.

– Sanden ble tatt opp for et par måneder siden i Risøysundet, sier Stensen.

– Kvalitet etterspurt

I fjor skipet en rundt 12.000 tonn sand til Bretagne.

– Kvalitet er etterspurt, bemerker Stensen.

– Er det god butikk for dere?

– For så vidt en grei butikk.

– Sanden er et fint materiale?

– Ja, og vi har også levert til landbruket; til flere bønder i Vesterålen, og inn mot Salangen og Bardu.

God kalking

Det er god kalking å bruke korallsand – viser analyser – som er et like godt middel som dolomitt.

Konsesjonene som Gerd Stensen AS besitter på korallsand i Risøysundet løper i ytterligere to år, og skal så fornyes. Asgeir Stensen viser til at sanden videreforedles i Frankrike. Kanskje dette kunne vært gjort i Norge, sier han.– Da måtte en i så fall etablere et tørkeri, sorteringverk og pakkeri.

– Er det aktuelt for dere?

– Vi har ingen konkrete planer. Isåfall måtte det bli i et samarbeid med det franske selskapet.

Men korallsanden gir allerede noen ringvirkninger lokalt. Ottar Bergersen & Sønner laster den på båt, og Th. Benjaminsen stiller med lagerplass til det fine, hvite produktet, tatt opp fra Risøysundet.annonse

annonse

annonse