annonse

Russerne svarte på Nato-øvelsen, ifølge E-tjenesten

Øvelse
Øvelse: Under Nato-øvelsen Trident Juncture var Andøya flystasjon en del av vertskapet. (Foto: Forsvaret)

Mens NATO trente 50.000 soldater i Norge i fjor høst, sendte Russland bombefly og fartøyer ut i Barentshavet og Norskehavet. Samtidig ble GPS-systemet i Finnmark satt ut av spill fra Kolahalvøya, ifølge norsk E-tjeneste.

Hilde Jørgensen

– Jammingen av GPS-signalene var tilsynelatende rettet mot vest, inn mot norsk territorium. Aktiviteten sammenfalt nøyaktig i tid med NATO-øvelsen «Trident Juncture», sier Morten Haga Lunde, sjefen for den norske Etterretningstjenesten, til VG.

Det var i et foredrag i Oslo Militære Samfund mandag, at sjefen for E-tjenesten viste fram plansjer og kart som dag for dag viste hvordan GPS-forstyrrelsen startet 24. oktober i fjor, den dagen NATO startet sin aller største øvelse siden den kalde krigen i Midt- og Sør-Norge. Han viste også fram kart og bilder som viser annen aktivitet fra russisk side under NATO-øvelsen.

– Vår vurdering er at aktiviteten var direkte relatert til øvelsen, og sannsynligvis ble gjennomført for å påvirke bruken av luftrom under øvelsen, sier E-sjefen.

Russland har benektet at de forstyrret GPS signalene og har bedt Norge om tekniske bevis for påstanden.

Da USA seilte fram hangarskipet «Harry S. Truman» med sine følgefartøyer til farvannene utenfor Lofoten, kom det et russisk svar i form av russiske maritime bombefly, utstyrt med sjømålsmissiler, som ble observert utenfor kysten av Finnmark.

– De snudde nord for Tromsø, om lag 500 kilometer fra hangarskipet, så vidt utenfor den antatte rekkevidden for sine missiler, sier E-sjefen.

I løpet av øvelsen sendte Russland også flere grupper med strategiske bombefly fra Kola og langs norskekysten, før de snudde vest for Florø.

På ett av disse toktene hadde russerne med seg det nye kryssermissilet AS-23, som har en antatt rekkevidde på over 4000 kilometer mot mål på bakken.

– Dette demonstrerte tydelig russisk evne til å kunne ramme mål både på europeisk og amerikansk fastland, sa E-sjefen i sin presentasjon.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse