annonse

Sandnes fikk montessori-nei, på grunn av kommuneøkonomi

Sandnes_skole
Sandnes_skole: Sandnes skole (Foto: Tor Johannes Jensen)

Utdanningsdirektoratet avslår søknaden om montessoriskole på Sandnes fordi Hadsel kommune har så dårlig økonomi.

Tor Johannes Jensen

Det er Vesterålen Online som skriver at Utdanningsdirektoratet vurderer at søknaden fra Sandnes Montessoriskole oppfyller de fleste kravene i friskoleloven – både vedtekter, inntaksreglement, ordensreglement og budsjett.

Men den vanskelige kommuneøkonomien i Hadsel ble satt opp mot søknaden. Ifølge Vesterålen Online, vurderer Utdanningsdirektoratet at en godkjenning av skolen vil gjøre kommuneøkonomien enda verre.

– Elevtallet ved ungdomsskolen vil sannsynligvis være så lavt at det er lite trolig at kommunen vil ha tilsvarende reduserte utgifter, for eksempel ved å kunne redusere antall klasser eller ansatte ved sin ungdomsskole. Noen vesentlig innsparing vil kommunen derfor ikke oppleve, heter det i avslaget.

Utdanningsdirektoratet viser også til at Hadsel kommune har vært i Robek og ligget på grensa til å havne i uføret på nytt. Da anser man at friskolen kan få avgjørende økonomiske konsekvenser for kommunen, fordi det, som det heter i forarbeidet til Friskoleloven, den vil legge «vesentlige bindinger på skolestrukturen».annonse

annonse

annonse