Nyheter

Se nøye på denne gjengen. I helga skaper de minner for livet

Se nøye på denne gjengen. I helga skaper de minner for livet

ANDØY: For 37. gang lager ungdommen sin egen festival på Andenes. Om få dager har de skapt minner som vil vare livet ut.

Torsdag ettermiddag. Klokka er 17.00. Dagen før dagen. Ikke et menneske å se i idrettshallen på Andenes.

Neida, Rock Mot Rus er ikke avlyst. Det blir festival i år også. Ungdommen – og de voksne som står side ved side – er samlet i kommunestyresalen. Der det månedlig er viktige politiske møter. For alle som sitter der i dag, er det kanskje det viktigste møtet i året.

Nå braker det løs

Årets festival er nemlig et lite døgn unna. Det skal rigges videre. Derfor må oppgaver fordeles. Gjengen skal samkjøres. Oppskrifta er flere tiår gammel, og den funker. Hvert eneste år.

Stillheten i hallen er til å ta og føle på. Om 24 timer fylles det ærverdige bygget av barn, ungdommer og voksne. Alle er velkommen – og alle har sin plass.

Det blir garantert latter. Tårer. Klemmer. Lite søvn. Gamle venner – og nye.

Musikk som faller i smak. Kanskje også musikk som ikke gjør det. Men hva gjør vel det?

Mange nye

Etter møtet strømmer gjengen fra kommunestyresalen og ned i hallen. Det er lenge siden de har vært så mange.

Forskjellen fra i fjor er at flere av de erfarne, de som har laget festival i mange år, har takket for seg. Det er jo ei tid for alt. Men nye er kommet til. Slik det alltid har gjort.

Viktig trio

I Willys ånd

Kristin Krey er derimot fortsatt festivalsjef. Den som tar seg av alle – og spesielt de nye. Hun ser dem, og støtter dem. Gir dem tillit, og trygghet.

– Jeg gleder meg veldig. Nå handler det om å få alle brikkene til å falle på plass, sier hun.

Hun fører arven etter festivalens far, Willy Oftedal, videre. Og hun gjør det med samme resept.

– Hun tar ungdommen inn på kontoret og sier at «vi trenger deg». Akkurat slik Willy gjorde. Det er en resept mange kan lære av, sier Svein Spjelkavik – Rock Mot Rus-generalen som trolig er Norges trøtteste mann søndag.

Han mener Willys gode venninner – Kristin og bookingsjef Renate Ingvartsen – er avgjørende for at Rock Mot Rus går inn i sin 37. festival.

– At vi har Kristin og Renate i Rock Mot Rus er en gave, sier Spjelkavik.

Han mener årets program er et av de mest spennende noen gang.

– Det skyldes to ting, som også har vært en viktig del av suksessen til Rock Mot Rus opp gjennom årene: Kvalitet – og det faktum at vi får oppleve nye band og artister, sier Spjelkavik.

En stor dugnad

De sitter samlet framfor scena. Svein, Kristin og Renate. Rundt dem er Rock Mot Rus-maskineriet i gang. Den yngste er sju år. Den eldste? Det snakker vi ikke om.

Noen har vært med i flere tiår. Andre er med for første gang. Det de har felles: Alle er der som frivillige. Faktisk betaler de 250 kroner for å jobbe på festivalen. De betaler også for sin egen Rock Mot Rus-genser.

– Hvordan klarer dere å mobilisere så mange til å gjøre det – år etter år?

– Jeg vet ikke, sier festivalsjef Kristin. Og tenker seg om.

– Jo, jeg vet. Samholdet, sier hun.

Svein tar ordet:

– Vi lager jo noe sammen som er fantastisk. Og det er de med på.

Frivillig

Fører arven videre

Bookingsjef Renate Ingvartsen tok over etter Morten Rydland Høyning, som gikk bort i 2014. Høyning tok festivalen til nye høyder etter Willy Oftedals bortgang i 2010. Renate har tatt arven videre, og sørget for nye magiske øyeblikk i den slitte idrettshallen. Med Karpe Diem og Sondre Justad har hun hatt store trekkplaster de seneste årene.

Som Kristin, og Cato Håkonsen før Kristin, fører Renate arven etter Willy videre. Og det på et område som sto Willys hjerte nært.

–  Jeg følger nøye med på amatørbandene som opptrer under rockemønstringa. På hva de gjør i ettertid av festivalene. Det er gøy når de gjør det bra og kan hentes «heim» til Rock Mot Rus som headlinere, smiler Renate.

– Et unikum

Årets program er Renate fornøyd med. Jobben med booking startet allerede før fjorårets festival var over – slik som bookinga til kommende festivaler allerede er i gang – selv om årets festival ikke er startet en gang.

– Renate er et unikum. Vi er så heldige som har henne, sier Svein – og smiler lunt.

De drar lasset sammen. Slik de alltid har gjort. Det gjør at du i helga kan oppleve Bokassa – punkbandet som er blitt Metallica-trommis Lars Ulrich sitt nye favorittband.

Du kan stifte bekjentskap med Halie og NorthKid.

Oppleve Razika. Stå midt i folkehavet når RSP & Thomax entrer scena. Eller ISÁK, for den saks skyld, med Stjernekamp-vinner Ella Marie.

– ISÁK er et av landets mest ettertraktede band for tiden, sier Svein entusiastisk, før han må løpe.

Hvert minutt teller, når en idrettshall skal bli til landets kuleste konsertlokale.

Snart dundrer det lyd ut av høytalerne igjen.

Minner for livet. Det er det det handler om.