annonse

Sier nei til Jernbanepakke IV

Stilte forslag
Stilte forslag: (Foto: Pressefoto)

Nordland Fylkesting vedtok onsdag motstand mot Jernbanepakke IV. Uttalelsen der man ber Stortinget reservere Norge mot EØS-pakken var lagt fram av SV og Rødt.

Mareno Leonhardsen

Jernbanepakke IV inneholder en rekke bestemmelser om hvordan jernbane skal driftes, sier Christian Torset, leder i Nordland SV, som uttrykker sterk skepsis til pakken. «For det første vil Jernbanepakke IV, hvis vi signerer den, låse fast for all fremtid at jernbanen skal driftes av private. Ingen fremtidig regjering vil ha lov til å endre på dette. Det bør være åpenbart for alle at å binde alle fremtidige regjeringer til denne regjeringens meninger, er så langt fra demokrati som man kan komme.»

Også sikkerhet blir berørt av jernbanepakken. «Ja, hvis Norge tilslutter seg ERA, European Railway Agency, vil alle sikkerhetsbestemmelser utformes på et kontor i Belgia. Norges topografi og klima er ulikt resten av Europa, og i tillegg har vi svært høyt utdannet personell. Vi kan dette bedre enn EU, og bør derfor bestemme over egen sikkerhet.»

Hvis Norge reserverer seg mot Jernbanepakke IV vil det bli første gang dette skjer. Torset mener det er på høy tid: «Norge kjempet ikke for egen Grunnlov, vi gikk ikke nesten til krig mot svenskene i 1905, bare for å kaste bort vår bestemmelsesrett på å låse landet fast i høyreliberalistisk ideologi. Jeg mener det må være Stortinget som bestemmer. Det er langt viktigere enn at jeg skal være enig i det som bestemmes. Regjeringen er uenig i dette, og det er i seg selv et demokratisk problem.»

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse