annonse

– Sikker på at Forsvaret trenger Andøya

Behov
Behov: – Det er behov for tilstrekkelig infrastruktur for alliert mottak i tilfelle krise og krig, men også til å øve med allierte i fredstid. Det vil ikke være tilstrekkelig med kun Evenes, sier Andøy-ordfører Jonni Solsvik. (Arkiv (Foto: Fredrik Sørensen)

ANDØY: Andøy-ordfører Jonni Solsvik (H) er glad for at Hårek Elvenes (H) erkjenner endringa i den sikkerhetspolitiske situasjonen. – Denne endringa må selvsagt ha betydning i diskusjonen på Stortinget, sier Solsvik.

Fredrik Sørensen

– Hvis det er slik at den sikkerhetspolitiske situasjonen har endret seg, ja da er det grunnlag for å stille spørsmål om konsekvensene for vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon, opp mot det som var utgangspunktet i Langtidsplanen for Forsvaret (LTP), sier Jonni Solsvik (H) til Bladet Vesterålen.

Ny normalsituasjon

I et intervju med Bladet Vesterålen tirsdag erkjente forsvarspolitisk talsmann i Høyre, Hårek Elvenes, at den nye normalsituasjonen i nordområdene ligner på situasjonen under den kalde krigen. Bakgrunnen for uttalelsen er at Etterretningstjenesten mandag kveld avslørte at Russland øvde på angrep mot Nord-Norge under Zapad-øvelsen i fjor høst. Samtidig opplyste E-sjef Morten Haga Lunde at man på bakgrunn av flere offensive og aggressive operasjoner i nordområdene det seneste året har gått inn i en ny normaltilstand – og at det er krevende å framskrive utviklinga videre.

Les også: Høyre: – Vesentlig endring i trusselbildet

Andøy-ordføreren er klar på at dette har konsekvenser.

– Det betyr blant annet at det som lå i langtidsplanen, om at man kan avvikle Forsvarets infrastruktur totalt på Andøya, ikke lenger er tilfelle. Jeg er sikker på at man fagmilitært er av den oppfatning at det ikke lar seg gjøre å avhende all infrastruktur. Forsvaret trenger simpelthen Andøya, sier Solsvik.

Delt løsning

Overfor Bladet Vesterålen ga imidlertid Hårek Elvenes uttrykk for at en ny sikkerhetspolitisk situasjon ikke automatisk betyr at man må gå for delt løsning og videre drift på Andøya.

– Hva angår Andøya, må man huske at det er flyene i seg selv som er kapasiteten. Vi kjøper fem nye overvåkingsfly, og får en langt sterkere overvåkingskapasitet, uavhengig av hvor de lokaliseres, sa han til Bladet Vesterålen.

– Hva angår infrastrukturen på Andøya, er det ei prioritering som gjøres innafor den økonomiske ramma Forsvaret har. Da må den operative evnen vurderes i forhold til merutgiften på Andøya. Jeg har ikke registrert at forsvarssjefen har tatt til orde for å opprettholde Andøya, la han til.

Solsvik er først og fremst glad for at Elvenes, som forsvarspolitisk talsmann i det største regjeringspartiet, sier det han sier om endringa i den sikkerhetspolitiske situasjonen.

– Det er viktig, og Elvenes har helt rett – situasjonen har endret seg etter at langtidsplanen ble vedtatt i november 2016. Det peker jo også etterretningssjefen på, sier han.

Les også: E-sjefen: – Russerne trente på å angripe Norge

– Trenger Andøya

Til Bladet Vesterålen sa Elvenes ikke noe om hva den nye normalsituasjonen betyr.

Solsvik er klar på hva han mener:

– Forsvaret og Nato trenger Andøya. Det er behov for tilstrekkelig infrastruktur for alliert mottak i tilfelle krise og krig, men også til å øve med allierte i fredstid. Det vil ikke være tilstrekkelig med kun Evenes, sier Solsvik.

– Jeg er overbevist om at man sikkerhetspolitisk og fagmilitært er av den oppfatning at man trenger Andøya. Behovet kan ikke løses ved å ha sivile flyplasser tilgjengelig når krigen først er der. Vi må ha nødvendig infrastruktur også i fredstid, slår han fast.

– I det perspektivet mener jeg Elvenes sin uttalelse, om at det er flyene i seg selv som er kapasiteten, framstår litt underlig. Det er ikke slik at samlede operative behov kun handler om flykroppen. Det handler også om menneskene, miljøet og sameksistensen med E-tjenesten, som har vært på Andøya i 60 år, sier Solsvik.

Les også: FOH-sjefen er helt taus om Andøya

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse