annonse

– Siv, du tar feil!

1706 tjj1FreibergsivA.jpg
Kjell-Børge Freiberg er ikke enig med partileder Siv Jensen. (Foto: Tor Johannes Jensen)

HADSEL: Ordfører i Hadsel, Kjell-Børge Freiberg (Frp) er rykende uenig med partileder og finansminister Siv Jensen i at kommunene får nok penger.

Tor Johannes Jensen

Siden Siv Jensen (Frp) ble finansminister i 2013 har 45 nye kommuner begynt å skrive ut eiendomsskatt, ifølge Aftenposten.

To av kommunene har Frp-ordfører og ni har ordfører fra Høyre.

– Jeg mener kommunene er sikret robuste rammer for å gi et godt velferdstilbud, uten å måtte innføre eiendomsskatt. Inntektene og potensialet for effektivisering i kommunene kan sikre god eldreomsorg og skoler uten denne skattleggingen, sa Siv Jensen til Aftenposten.

– Kjenner meg ikke igjen

Ordføreren i Hadsel er ikke det minste på linje med partilederen og finansministeren her.

Hadsel har utvidet eiendomsskatten til hele kommunen i år, med Freiberg som ordfører.

– Jeg er ikke enig med Siv Jensen. Kommunene får ikke nok. Det er en beskrivelse jeg ikke kjenner meg igjen i, sett i forhold til oppgavene vi er satt til å løse, sier ordføreren til Bladet Vesterålen.

– Hun vet hva jeg mener

Han diskuterer gjerne om nivået på eiendomsskatt tilsvarer akkurat det kommunen får for lite.

– Men rammene vi får er for små i forhold til oppgavene vi skal løse, slår han fast.

Det mener han å ha gitt lederen sin klar beskjed om.

– Jeg tror Siv er ganske klar over det jeg og mange med meg mener. Vi var flere som fremmet en resolusjon om kommuneøkonomien på landsmøtet, påpeker Freiberg.

I 2010 diskuterte landsmøtet i Frp faktisk lokalpolitikere som stemte for eiendomsskatt skulle ekskluderes fra partiet.

Det husker han godt.

– Vil fjerne skatten

– Men vi har hatt eiendomsskatt i Hadsel i alle de 20 årene jeg har vært med i lokalpolitikken. Så har den økt de siste årene, én gang mot våre stemmer og én gang med. Hadde det ikke vært for at det var den eneste utveien vi så, ville vi gjort noe helt annet, understreker han.

Ordføreren legger også til at Hadsel Frp fremdeles har et klart mål om at eiendomsskatten skal bort.

– Det er styringsmålet. Vi går mot et valg nå og skal være tydelig i partiprogrammet om hvordan vi skal håndtere det. Samtidig skal vi være ærlige. Det er ikke spørsmål om vi kommer til å ha eiendomsskatt i neste periode eller ikke, men om hvor stor den skal være, medgir han.

Lånegjelda

Så håper han at kommunen skal få økonomisk handlerom etter tunge investeringer nå, til å til skru skatten ned når lånegjelda omsider vil begynne å falle.

– Kommunestyret har vært presis på at vi er nesten i taket for lånegjeld nå. Vi er på toppen, og det vil sakte, men sikkert gå ned igjen, mener han.

– Uansett regjering er statsbudsjettet og revidert nasjonalbudsjett alltid best før det blir offentliggjort, tilføyer Kjell-Børge Freiberg.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse