annonse

Slukket lyngbrann med helikopter på Gapøya

1462178656068.jpg
Brannen på Gapøya medførte at skogbrannhelikopter ble tatt i bruk. (Foto: Ove Hansen)

KVÆFJORD: Brannvesenet i Harstad måtte få hjelp for første gang fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for å slukke en lyngbrann.

  • Hilde Jørgensen Hilde@blv.no

Like før 12.30-tiden søndag meldte politiet om gress- og lyngbrannen på Gapøya, ei øy som er et naturreservat.

– Vi hadde behov for helikopter, da store deler av brannen var i et brattheng vel 200 meter rett opp. Det var umulig å slukke brannen på annen måte enn ved helikopter, sier brannsjef i Harstad Ove Frantzen til Bladet Vesterålen.

Etterslokking

Dermed kontaktet de DSB, og fikk rekvirert et sivilt helikopter, men det fikk tekniske problemer med brannbøtta. Forsvaret stilte da med et helikopter, og etter to-tre timer var brannen under kontroll.

– Det er første gangen at vi får rekvirert skogbrannhelikopter fra direktoratet. At vi fikk det denne gangen er nok fordi øya er et naturreservat, og at det er et sårbart naturområde og brannen skulle stoppes fort, sier Frantzen.

Han sier at ialt var det cirka 40 brannmenn og sivile i jobb.

Ved 14-tiden søndag meldte politiet om at brannen var under kontroll. Men brannmenn hadde hatt etterslokking og brannvakt hele natt til mandag, da det var fare for ulmebrann i den tørre marka. Mellom fem og ti mål ble svidd av.

Det var ikke fare for bebyggelsen, meldte politiet på twitter.

Stor brannfare

Frantzen sier at det er svært tørt i marka, denne dagen var det verken lyn eller torden. Det er heller ingen høyspentlinjer eller bebyggelse i området.

– Jeg minner om at det er stor brannfare i distriktet, og at det er generelt bålforbud, sier han.

– Dette må folk ta hensyn til, og ikke åpne for åpen ild til det har vært merkbart med nedbør, poengterer han.

Også politiet advarer.

– Det er veldig tørt i skog og mark, og det har vært mange gressbranner i Midtre Hålogaland de siste dagene. Politiet og brannvesenet fraråder på det sterkeste all bruk av åpen ild i naturen for hele området til Midtre Hålogaland, skriver politiet på twitter.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.