annonse

Slutt for FM-signalene

1484146144976.jpg
Onsdag ble det riksdekkende FM-båndet stengt i Nordland, nøyaktig klokka 11.11. (Illustrasjons (Foto: Idar Ovesen)

Onsdag var det slutt for riksdekkende radio fra FM-båndet. I Vesterålen er det kun lokalradiostasjonene i Bø, Hadsel og Øksnes som fortsetter å sende på FM.

  • Sverre Idar Lakså

Det var ivrig radiolytter Berit Pauline Olderskog fra Trofors som stod for den offisielle stenginga av FM-båndet. Med en stor bryter slo hun over fra FM til DAB nøyaktig klokka 11.11. Norge er først ut i hele verden til å stenge ned FM-båndet, og Bodø var onsdag hele verdens radiohovedstad. Den offisielle stenginga fant sted i Stormen Kulturhus i Bodø, og det var programledere fra de tre store riksdekkende radioselskapene NRK, P4 og Radio Norge som ledet arrangementet.

Bladet Vesterålen snakket tirsdag med Olav Fostås og Morten Scott Janssen i Digitalradio Norge. De var da på tur til Stø for å sjekke forholdene for DAB etter at det er ført opp en provisorisk sender på Nøss på Andøya.

– Det var dessverre ikke gledelige nyheter. Vi fikk ikke inn DAB på noen god måte på Stø, men fra Norkring forsikrer de at den permanente senderen på Nøss skal være i drift i løpet av maks to uker, fortalte Olav Fostås til Bladet Vesterålen.

Noe bedre

Avdelingsleder ved Gunnar Klo AS avd Stø, Leif Godvik har ikke vært ute og testet signalene onsdag formiddag.

– Det jeg har registrert er at det er blitt bedre forhold. Før var dekninga helt fraværende, men nå får vi inn radio, om enn noe hakkete, forteller Godvik til Bladet Vesterålen.

Han er glad for at Norkring sørger for skikkelig dekning til Stø. Fra Norkring fikk vi tidligere opplyst at Stø fikk høy prioritet grunnet fiskemottaket og alle båtene som leverer dit.

– Nå er fiskerne på sjøen, men hvis dekninga er borte får jeg vel høre det når de kommer inn, sier Godvik.

Stort øyeblikk

– For første gang får alle i Norge et like godt radiotilbud fra NRK – enten de bor på Røst eller på Grünerløkka i Oslo. Norge er også historisk i den forstand at vi er det første landet som avvikler FM til fordel for DAB på riksdekkende radio, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til NRK.

Det er veldig delte meninger om overgangen fra FM til DAB. Nordland er først ut fordi med den utfordrende geografien vi har her i fylket vil erfaringer herfra gi en god pekepinn på utfordringene i resten av landet. Kringkastingssjefen skryter av radiolytterne i Nordland, som er de aller flinkeste i landet til å lytte på radio digitalt.

I tillegg til at radio i fylket nå kommer i digital form, så lanseres det i disse dager også en del nye kanaler. P4 starter sendingene fra to nye kanaler onsdag, og NRK har nylig satt i drift en egen trafikkanal. I bilene som har fått montert DAB-radio kan man nå stille inn radioen slik at man får trafikkmeldinger på samme måte som på FM. Dersom man ønsker å høre samtlige trafikkmeldinger kan man velge trafikkanalen, der meldingene spilles i loop døgnet rundt.

– De unge vil få mer og bedre innhold i egne kanaler. Radiolyttingen blant tenåringer økte faktisk i Norge i fjor. Det skyldes at de nye digitale kanalene øker. Mest av alt vår tenåringskanal NRK mP3 som er en av store suksessene i norsk radio de siste åra, sier radiosjef i NRK, Magnus Lillelien til NRK.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.