annonse

Synspunkt | Lille Norge ender altså opp med to MPA-baser

Artikkelforfatter
Artikkelforfatter: Rune Øverås er toktleder på Forsvarets Orion-fly, med mer enn 30 års erfaring fra avanserte militære flyoperasjoner. (Foto: Forsvaret)
Skisse
Skisse: Innsendt skisse.

– Det er en stor tankevekker, skriver toktleder Rune Øverås i dette innlegget.

Norge planlegger nå å lage en HELT ny MPA-base (hovedbase for maritime patruljefly). Da må man bygge absolutt alt nytt, på et ugunstig sted som ikke kan sammenlignes med noen annen MPA-base-plassering i verden.

Denne basen skal KUN huse nasjonale MPA, da det hverken er plass til alliert MPA, eller vilje fra allierte å operere MPA fra et slikt sted.

Alliert MPA må operere fra Andøya Flystasjon.

Lille Norge ender altså opp med to MPA-baser, cirka 100 kilometer fra hverandre.

Vet Stortinget om dette?

MPA-infrastruktur er som kjent svindyrt og enormt plasskrevende. Hva er da rasjonalt med det som nå er i ferd med å skje?

Har Norge plutselig så god råd at vi som ENESTE nasjon i verden ender opp med to MPA-baser, et steinkast fra hverandre?

Kanskje det er på tide å sette seg ned, og tenke igjennom hva som er i ferd meg å skje, før det er for sent?

MPA-operasjoner er til tider enormt krevende. Personellet fortjener arbeidsro og visshet om en fremtidig egnet MPA-base å operere fra, SAMMEN med alliert MPA ved behov.

Skisse
Skisse: Innsendt skisse. Foto: -

Rune Øverås
Tillitsvalgt NOF

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse