annonse

Tar vi havet på alvor?

MDG
MDG: – Hvem skal sette ned foten for oppdrettsnæringa når ikke våre lokale folkevalgte gjør det? Dette spør Toine Sannes og Bernt Bakkan i MDG. (Foto: Innsendt)

  • Pressemelding

Miljøpartiet De Grønne spør i dette innleggeet hvem som tar havet på alvor?

Når oppdrettsnæringa sier hopp, så hopper politikerne. Sist ute er fylkesrådsleder Thomas Nordvoll (AP), som tar med seg hele Nordland Fylkesråd i et felles hopp.

Saken gjelder at laksegiganten Marine Harvest har søkt om tillatelse til å drive oppdrett ved Rødskjæran i Vegaøyan verdensarvområde, som er på Unescos verdensarvliste. Man kunne jo håpt at et konsern som Marine Harvest, som fronter sitt samarbeid med WWF om å redusere miljøpåvirkningen fra oppdrett, hadde en samvittighet som hindret dem fra å søke tillatelse i et slikt unikt område?

Konsernet hadde et overskudd på 462,5 millioner euro i fjor. Med dagens kurs er det 4632 millioner kroner i overskudd. Kunne dette overskuddet på noen måte bidratt til at man holdt fingrene av verdensarv-fatet?

Så har altså et enstemmig Fylkesråd i Nordland nå gått inn for å gi midlertidig tillatelse til oppdrett. Og det gjør Fylkesrådet like før det skal igangsettes en konsekvensutredning av Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Folk er rystet, noen melder seg ut av partiet sitt i protest. Unesco er bekymret, Fylkesmannen er bekymret, Klima og Miljødepartementet, Miljødirektoratet og Riksantikvaren er bekymret, men SV`s fylkesråd for miljø er ikke bekymret.

Hvem skal sette ned foten for oppdrettsnæringa når ikke våre lokale folkevalgte gjør det? Hva hjelper det med fine formuleringer om bevaring av havet i et partiprogram når den praktiske politikken ikke følger etter? Det er ikke veldig lenge til neste valg. La oss håpe at velgerne husker.

Bent Bakkan, fylkestingsrepresentant og Toine C. Sannes, sentralstyremedlem Miljøpartiet De Grønne.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse