annonse

Teaterbesøk fra Los Angeles: Lar unge av i dag møte krigshistoria

1460357107786.jpg
Bruce Solheim, Marit Strand Nordheim og Neil H. Weis rett etter ankomst til Andøy og Åse sent søndags kveld. Bildet er tatt i huset som stykket «Åpenbaringen» henter sin handling i fra. (Foto: Innsendt)

ANDØY: Et teaterbesøk fra USA skal sørge for et magisk teaterøyeblikk på Åse i Andøy til høsten.

  • PRESSEMELDING

Teaterstykket «Åpenbaringen» er skrevet av Bruce Solheim. Hans foreldre kom fra Åse til USA. Stykket forteller historien om hvordan en søster og en bror finner to svært ulike veier for å komme igjennom tida med okkupasjon og krisetid under 2. verdenskrig.

«Åpenbaringen» ble satt opp i Los Angeles høsten 2015. Her ble historia fra Åse godt mottatt og gikk for fulle hus. Nå ønsker en gruppe andværinger å sette opp skuespillet på Åse hvor det hele startet.

– Vi ønsker å invitere 15 unge amerikanske skuespillere hit for å vise oss deres tolkning av en viktig del av vår historie, sier Marit Strand Nordheim.

Hun har sammen med Svein Spjelkavik tatt initiativet til å få forestillinga «hjem» til Andøy.

Besøk

Denne uka er forfatter og instruktør Neil H. Weis på besøk i Andøy for å planlegge opsettinga av stykket til høsten. 

– Vi skal sammen med Åse montessoriskole, Andøy Historielag, Teaterklubb 81 og Åse IL ha et åpent informasjonsmøte på Åse førstkommende torsdag. Vi skal også besøke mulige sponsorer. Går alt som vi håper blir stykket vist i bygdas grendehus allerede til høsten, sier Svein Spjelkavik.

Vanskelige valg

– I 2015 feiret vi at det er 70 år siden frigjøringen fra nazityskland. Den gang lød slagordet «Aldri mer». Det er lettere når man står på utsiden å ta klare standpunkt til hva man selv ville gjort. Teaterstykket viser at det kanskje ikke er så lett å ta det riktige valget når alle hverdagens utfordringer også påvirker deg, sier Marit Strand Nordheim.

– Denne historien er viktig å fortelle slik at vi ikke glemmer hva som skjedde under andre verdenskrig. Like viktig er den da vi stadig blir utfordret på å ta stilling til vanskelige spørsmål på grunn av krig og urolige forhold i verden. Teaterstykket er også interessant da det er skrevet og blir spilt av amerikanere, og dermed farges historien av hvordan de ser på oss nordmenn med et blikk utenfra, sier Nordheim.

Huset står der fortsatt

– Dette stykket er svært viktig for meg også på det personlige plan. Huset som fungerer som er et sentrum i stykket er mitt familiehjem som fortsatt står på Åse den dag i dag. Jeg vokste opp med historiene mine foreldre fortalte om tyskernes okkupasjon, og det er disse hendelsene «Åpenbaringen / Epiphany» springer ut fra. Mitt mål er å bringe stykket og dets virkningsfulle drama hjem til Andøy der historien oppsto, sier Bruce Solheim.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse