annonse

Telenor snur om kobberlinjene

Skal bort
Skal bort: De gamle telefonlinjene skal fjernes, melder Telenor, når sentraler og kobber blir overflødig. Her går telefonen fortsatt i luftlinje i Mårsund i Bø. Slik har linja stått de siste tretti – førti år, uten forbindelse. (Foto: Mareno Leonhardsen)

NRK Nordland melder på sine nettsider at Telenor likevel vil vedlikeholde kobberlinjene som fører internett fram til folk i distriktene.

Sverre Idar Lakså

Tidligere i år meldte Telenor at de ikke lenger vil vedlikeholde kobberlinjene som gir internett til tusenvis av nordmenn, skriver NRK Nordland.

De gamle linjene skal byttes ut med fiber og mobilt bredbånd innen 2023. I et brev som gikk ut til 51.000 husstander skrev selskapet at det ble slutt på vedlikeholdet fra 1. mai.

I Telenor Norge er de ikke helt med på at de har snudd i saken. Leder Petter-Børre Furberg forklarer at de formulerte seg litt klønete i brevet.

– Vi fikk tilbakemeldinger på at folk ble bekymra og det er vi lei oss for. Derfor er det viktig å presisere at vi ikke legger ned linjer eller slutter med vedlikehold før kundene har et godt alternativ på plass, sier han til NRK.

– Et godt alternativ vil være 4G-dekning eller nettilgang via kabel eller fiber, sier Furberg.

I ei pressemelding presiserer Telenor at kobberlinjene skal vedlikeholdes fram til alle som ikke har noe annet alternativ.

– I februar informerte Telenor om at kobbernettet skal fases ut fra nå og frem mot 2023. Alle Telenor-kunder som fortsatt er koblet til kobbernettet, enten det er offentlige virksomheter, bedrifter eller folk flest, skal få tilgang til ny og raskere teknologi, heter det i pressemeldinga.

– I år vil Telenor stoppe vedlikehold av kobberlinjene til kunder som har bedre teknologi tilgjengelig, enten via fiber eller 4G-dekning. Kunder som ikke har noe alternativ til kobberlinjen ennå, vil få linjen rettet hvis det oppstår feil. Dette gjelder både de som har telefoni og de som har bredbånd over kobbernettet.

– Telenor vil søke samarbeid med berørte kommuner for å legge fiber og bygge ut mobilnettet der det er behov.

annonse