annonse

Tenner lys i Blåbyen

: Sogneprest Anton Punsvik har en travel, men god adventstid, sier han. (Foto: )
: I adventa er det mange arrangement i kirka. (Foto: )

Sogneprest Anton Punsvik gleder seg til ei hektisk advent og ei rolig jul. Og han vet hva han snakker om.

Nå er det julekonsertenes tid, og Anton Punsvik er godt forberedt, for det ser ut til å bli like mange kirkekonserter i år som tidligere år.

Det synes han er veldig greit.

– Julekonserter i kirka er fint fordi en del av repertoaret er julesanger med et bestemt innhold, ofte sanger om raushet og medmenneskelighet, pakket inn i et julemotiv. Samtidig er det en helhet i programmet slik at man kan tenke at dette hører hjemme i kirka, sier Punsvik.

I år som tidligere er det en blanding av lokale og tilreisende som har adventskonserter i Sortlands tre kirker.

Trekker til kirka

Og samtidig trekker konsertene mye folk til kirka, noe også lysmessa først i adventa gjør, og der konfirmantene deltar.

Mange er, ifølge sognepresten, blitt obs på kystvaktas kirkeparade i adventa og vil gjerne overvære den i Sortland kirke.

– I tillegg har vi skolegudstjenester i samarbeid med skolene. Og de fleste barnehagene er med i kirka og vi er i noen barnehager før jul, forteller han.

Også de eldre får besøk; julaften formiddag er en av prestene der.

Forventninger

Men det er julaften som fremdeles er det store høydepunktet i året. Tilsammen er det opptil 1.000 mennesker som går til julegudstjenestene på julaften i Sortland, Sigerfjord og Indre Eidsfjord kirker.

Så er det 1. juledag med adskillig færre besøkende, men desto mer høytid over, ifølge Punsvik.

– Adventstida er ei fin tid fordi folk har forventninger og jeg som prest møter veldig mye folk. Å ha gode forventninger til ting i kirka gjør at det blir bra å være i dette bygget. Mye av det vi holder på med er et møte med det ukjente, samtidig med at man aner at det er noe mere, sier Punsvik, og understreker julas budskap.

– Jula er fortellingen om et under, og et under skal man undre seg over og ikke forstå. Privilegiet som prest er at man kan møte de ulike juletekstene, og lese om konkrete situasjoner for 2000 år siden, men også om mye medmenneskelighet. Man blir aldri ferdig med disse tekstene, som man bare kan undre seg over og ta imot, men aldri forstå.

– Alternative gaver

Punsvik mener det er blitt en dreining av julefeiringa mot advent.

– Det blir mange juleavslutninger for barna, som for eksempel i barnehagen, i skolen og i de forskjellige ting barna driver med i fritida, som idrett og musikk. Og når jula kommer, dreier det seg mest om familien, sier han.

Men adventstida synes han er koselig.

– Og så gleder jeg meg alltid til jul, sier han og smiler.

– Men kanskje skulle høytida vært mer knyttet til tid og omsorg, og det som kommer naturlig og ikke det man har råd til. Gaver er så knyttet til pengeverdien, men man kan tørre å tenke annerledes, for det er mange alternative måter å gi gaver på, blant annet til humanitære organisasjoner, minner han om.

Sognepresten har ei rolig jul, utenom de fastsatte gudstjenestene, og første søndag i nyåret markeres det at høytida er over.

– Da er det gudstjeneste i grendehuset i Storvika og kirkekaffe, som lages av frivillige. Det er en fast og god tradisjon, sier Punsvik.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse