annonse

Tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen er død

Tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen er død, melder NRK.

  • Mareno Leonhardsen Mareno@blv.no

– Det er trist å meddele at min og vår kjære Jan Henry gikk bort tidlig i morrest, – trist for oss, men familien er enig om at det er en lettelse for han at han omsider har fått fred for alle plager som sykdommen påførte ham, skriver kona Laila Lanes på Facebook.

No Fish

Jan Henry Tungeland Olsen ble 62 år. I 2008 sto han fram med sykdommen Alzheimer.

Arbeiderparti-mannen var fiskeriminister fra 1992 til 1996 og fikk tilnavnet «No-fish Olsen» under fiskeriforhandlingene med EU, da han før forhandlingene om et utkast til medlemskap ga sitt ord på at han ikke skulle gi bort en eneste fisk til EU.

Jan Henry T. Olsen var fylkesordfører i Troms fra 1991 til 1992. Deretter var han fiskeriminister fra 1992 til 1996.

Han var på Fauske sammen med kona si i 2010 og snakket om pårørendes rolle ved demens.

Fra nei til ja

Da den 36 år gamle ferske fylkesordføreren fra Troms erstattet Oddrun Pettersen som fiskeriminister, var han regjeringens eneste nei-mann. Han fikk stor tillit og i praksis vetorett over EU-avtalen fra statsminister Gro Harlem Brundtland.

Åpen om demens

Olsen gikk over i det private næringsliv etter sin tid som statsråd. Som ansatt i Storebrand på 2000-tallet gikk den litt glemsomme og alltid distré 51-åringen på en smell. Han fant at han ikke lenger mestret jobben.

Etter mange runder i helsevesenet kom den endelige diagnosen: Jan Henry T. Olsen led av Alzheimers sykdom.

Det vakte stor oppmerksomhet da den tidligere fiskeriministeren valgte å være åpen om sin fortsatt tabubelagte sykdom. Nyheten kom i et intervju med Nordlys 12. mars 2008. Halvannet år før hadde han giftet seg med NRK-journalist Laila Lanes.

Bok og film

Ekteparet brukte tiden fram til sykdommen tok overhånd til å gi demens og Alzheimers et ansikt.

I 2009 kom boka «Skynd deg å elske» der ekteparet bød på seg selv og ga en åpen og ærlig framstilling av hvordan det er å bli rammet av folkesykdommen som årlig rammer 10.000 nordmenn.

To år senere kom også filmen «Skynd deg å elske», der filmskaperen Hilde Korsæth fulgte paret i ett turbulent år før sykdommen tok overhånd. Jan Henry T. Olsen tilbrakte sine siste år på sykehjem i Tromsø. Han etterlater seg også en sønn og en datter fra sitt første ekteskap, skriver NRK.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse