annonse

Tok håkjerring på et tonn på stang i Andfjorden

Risøyrenna
Risøyrenna: Langt der ute går disse ruggene – på 500 meters djup. Fra Risøysundet. (Foto: Mareno Leonhardsen)
Kjempefisken
Kjempefisken: Stolte fiskere publiserte straks bildet av kjempefangsten på sine nettsider. Håkjerring! (Foto: Faksimile - Nordic Sea Angling/Privat)

ANDØY: Svenske Mikael Åkesson tok ei håkjerring på over et tonn på fiskestang i Andfjorden tirsdag. Det skal være den tredje største som er tatt på stang.

Mareno Leonhardsen

Ifølge Nordic Sea Anglings nettsted besøker Åkesson for tida en fiskecamp i Risøysundet, hvor de i løpet av to uker skal forsøke å ta ulike fiskeslag fra de store djup utafor. 

Første dag dro de ut mot Eggakanten der han først dro dagens største Uer på hele 6,3 kg. Deretter dro de inn mot Andfjorden for å prøve å få håkjerring, som var deres egentlige mål. På 500 meters djup ankret de opp, senket kroken med agnet og ga seg til å vente. Lenge.

Først på morgenparten hogg det til i fiskestanga, og sportsfiskeren våknet raskt til liv. 40 meter line måtte han sveive inn før det kjentes motstand, men deretter ble det skikkelig tungt.
Etter halvannen times kamp var beistet oppe ved overflata. Etter å ha sikret fisken, ble den målt til 406 cm lengde og omkrets på hele 274 cm, forteller Nordic Sea Angling (NSA).
Etter tabellene skal håkjerringa da være 1054,7 kg, hvilket gjør den til ny NSA-rekord og en av de største fiskene som er tatt på stang i verden noensinne.

Etter måling og veiing fikk kjempen friheten tilbake.

Håkjerringa har ikke svømmeblære.  Den tåler derfor bedre å bli dratt fra 700 meters dyp til overflaten enn våre vanligste fiskeslag, melder Havforskningsintstituttet.

Marinbiolog i WWF sier til NRK at denne håkjerringa trolig er over 400 år gammel. Han er kritisk til slikt gjenfangst-fiske, og viser til at disse ikke er kjønnsmodne før de når 150 år. Selv om håkjerringa kan overleve slike oppturer fra 500 meters dybde, forteller Myhre at en gigant som ble tatt på stang i Rogaland ble funnet død noen dager etter fangsten.

Kjempefisken
Kjempefisken: Stolte fiskere publiserte straks bildet av kjempefangsten på sine nettsider. Håkjerring! Foto: Faksimile - Nordic Sea Angling/Privat
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse